FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 13. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

TRIPOLI - Libijski sud počeo je u utorak ponovljeni sudski postupak protiv pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika optuženih da su virusom HIV-a namjerno zarazili 426-ero libijske djece. Predsjednik suda Mahmud Hauisa zasjedanje je u utorak počeo saslušanjem optuženih stranih medicinskih djelatnika koji su u libijskom zatvoru od 1999., i već su bili osuđeni na smrt, ali je u prosincu vrhovni sud odbacio presudu i naredio ponovno suđenje. Pedesetak zaražene djece umrlo je od bolesti AIDS-a što je izazvalo bijes obitelji žrtava. Bugarska i njezini saveznici optužuju libijske vlasti da su priznanje optuženih o krivnji ishodili mučenjem u zatvoru, a svjetski stručnjaci za AIDS tvrde da je zaraza u bolnici u libijskome gradu Benghaziju buknula prije dolaska stranog medicinskog osoblja.

PARIZ - Teroristička mreža al-Qaida potvrdila je da je jedan saudijski aktivist, ubijen 2004. u Saudijskoj Arabiji, trebao biti samoubojica broj 20 u napadima 11. rujna 2001. godine, a ne Francuz marokanskog porijekla Zacarias Moussaoui, koji je u SAD-u osuđen na doživotni zatvor, objavljeno je u utorak. "Turki ben Fouhaid al-Moutairi, alias Fawaz Al-Nashmi, neka ga Bog primi kao žrtvu, bio je onaj kojeg je šeik Osama bin Laden odabrao da bude samoubojica broj 20 u napadu od 11. rujna 2001.", piše u priopćenju na uobičajenoj internet stranici al-Qaide. U tekstu, čija se autentičnost ne može utvrditi, dodaje se da 20. napadač "nije bio Zacarias Moussaoui, koji nema ništa s napadom od 11. rujna 2001.". Moussaoui, 37-godišnji francuski državljanin marokanskog porijekla, osuđen je 4. svibnja u Alexandriji u Virginiji na doživotni zatvor zbog suučesništva u napadima od 11. rujna.

BEOGRAD - Šefovi diplomacija Europske unije u ponedjeljak su donijeli političku odluku o priznanju Crne Gore, baš kao i vlade Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Češke, no za razliku od toga srbijanska vlada nije još uopće razmatrala mogućnost priznanja crnogorske neovisnosti, piše u utorak beogradski dnevnik Blic. Kako tvrdi sugovornik lista blizak vladi, koji je inzistirao na anonimnosti, nijedan ministar iz ureda srbijanskog premijera Koštunice, ma kojoj stranci pripadao, nije zahtjevao raspravu vlade o neophodnosti da Srbija prizna državu Crnu Goru. Prema tom izvoru, teško je, međutim, i očekivati da se o tome raspravlja na sjednici vlade, jer je priznanje neovisnosti Crne Gore potvrda neuspjeha vlade Srbije koja se zalagala za državnu zajednicu.

JERUZALEM - Izraelska vojska nije odgovorna za smrt osam palestinskih civila ubijenih u eksploziji u petak na plaži u Gazi, prema zaključcima vojnog istražnog povjerenstva koje u utorak prenose izraelski mediji. Istražno povjerenstvo, koje je vodio general Meir Klifi, ustvrdilo je da je osam Palestinaca, među kojima pet članova iste obitelji, smrtno stradalo u eksploziji bombe ili mine koju je na plažu postavio islamistički pokret Hamas radi ometanja eventualnih iskrcavanja postrojbi izraelske mornarice, priopćili su mediji. Izraelske obavještajne službe kazale su da je Hamas donio tu odluku zadnjih tjedana, nakon informacija o infiltraciji u pojas Gaze izraelskih posebnih vojnih jedinica koje djeluju protiv aktivista koji ispaljuju rakete Qassam prema Izraelu.

LJUBLJANA - U Sloveniji u srpnju stupa na snagu pravilnik o registraciji istospolnih zajednica, nakon što je prije godinu dana slovenski parlament donio zakon kojim se regulira ta problematika, piše u utorak ljubljansko Delo. Zakon o istospolnim zajednicama tek 23. srpnja postaje operativan, nakon što je donesen pravilnik o tome kako se registracija odvija. Prema pisanju lista, pravilnik je prilično općenit pa će se praksa od općine do općine razlikovati. Prema zakonu i pravilniku, registraciju istospolnih zajednica obavlja matičar, kao i u slučaju heteroseksualnih parova, a prisustvuju par koji se registrira i predstavnik općine. Zakon nije predvidio "kumove" kao pri sklapanju bračne zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙