FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gašparovič dao mandat vođi Smera da sastavi vladu

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič pozvao je u ponedjeljak Roberta Fica da sastavi vladu, nakon što je njegova socijaldemokratska stranka Smer ostvarila pobjedu na općim izborima, održanima u subotu.

BRATISLAVA, 19. lipnja 2006.(Hina/AP) -

Slovački predsjednik Ivan Gašparovič pozvao je u ponedjeljak Roberta Fica da sastavi vladu, nakon što je njegova socijaldemokratska stranka Smer ostvarila pobjedu na općim izborima, održanima u subotu.

"Robert Fico je prvi koji će imati pravo sastaviti novu vladu", kazao je Gašparovič.

Fico je kazao, kako je objasnio Gašparoviču, da njegov program ima za cilj prekid ili prilagođavanje strogih ekonomskih reformi premijera Mikulasa Dzurinde te je najavio svoje planove za poboljšanje zdravstvene i socijalne skrbi.

Ficova stranka će imati 50 mjesta, od ukupno 150 koliko ih ima u parlamentu, nakon što je pobijedila s 29 posto glasova.

Fica (41) očekuju teški pregovori za stvaranje koalicije. Smer je jedina lijevo orijentirana stranka u novoj vladi, a da bi dobila 76 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu u parlamentu morat će odabrati između pet desnih stranaka.

Dzurinda, čija je stranka desnog centra osvojila 18,4 posto glasova, još uvijek ima izgleda ostati na vlasti ako Fico ne uspije u tim pregovorima.

Fico je nagovijestio da će pokušati nagovoriti na koaliciju dvije stranke desnog centra, inače naklonjene Dzurindi, umjesto da se približi radikalno desnim strankama poput Slovačke nacionalističke stranke koja je na trećem mjestu s 11,7 posto osvojenih glasova.

Tri stranke koje su zastupljene u parlamentu su izašle iz Dzurindine koalicijske vlade 2002. godine. To su Dzurindina SDKU, stranka mađarske manjine (SMK) koja je osvojila 20 mjesta i Demokršćanski pokret (KDH) koji je osvojio 14 mjesta.

Dvije preostale stranke su Slovačka nacionalistička stranka, ekstremno desna, anti-mađarska i anti-romska stranka koja je iznenađujuće osvojila 20 mjesta i HZDS bivšeg premijera Vladimira Mečiara s 15 osvojenih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙