FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 17. Svjetski festival animiranog filma

ZAGREB, 17. lipnja 2006. (Hina) - Veliku nagradu 17. Svjetskog festivala animiranog filma, koji je večeras završio svečanom dodjelom nagrada i priznanja u dvorani Lisinski, osvojila je britanska autorica Joanna Quinn za film "Snovi i želje - obiteljske veze".
ZAGREB, 17. lipnja 2006. (Hina) - Veliku nagradu 17. Svjetskog festivala animiranog filma, koji je večeras završio svečanom dodjelom nagrada i priznanja u dvorani Lisinski, osvojila je britanska autorica Joanna Quinn za film "Snovi i želje - obiteljske veze".

Prema pravilniku Festivala, prvonagrađena autorica će preuzeti počasno predsjedanje slijedećim, 18. festivalom. Velika nagrada sastoji se od mramornog znaka i novčane nagrade od 19 tisuća kuna.

Nagradu "Zlatni Zagreb", koja se dodjeljuje za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, dobio je Simon Bogojević - Narath iz Hrvatske za film "Levijatan". Uz zlatnik s motivom grada Zagreba nagrađenom autoru pripalo je i 15 tisuća kuna.

Nagradu "Zlatko Grgić" za debitantski film, odnosno prvu produkciju izvan obrazovne ustanove dobio je Vladimir Leschiov iz Latvije za film "Nesanica". Nagrađenom je pripao mramorni znak i novčana nagrada od 10 tisuća kuna.

Posebno priznanje žirija pripalo je talijansko-francuskom filmu "Pamćenje pasa".

Nagradu publike osvojio je film "O Ivanu ludom" Mikhaila Aldashina i Olega Uzhinova (Rusija).

Međunarodni žiri dodijelio je i tri posebne nagrade i tri posebna priznanja autorima animacije, a jedno od priznanja dobio je vodeći hrvatski autor animacije Joško Marušić za film "U susjedstvu grada".

Dodijeljene su, među ostalim, i nagrade u kategoriji studentskih filmova, filmova za djecu i u kategoriji novih medija.

Predsjednika međunarodnog žirija Jimmy Murakami zahvalio je Zagrebu na izvrsnoj organizaciji festivala.

U ime Ministarstva kulture i ministra Bože Biškupića nazočnima se obratio državni tajnik Ministarstva Jadran Antolović koji je, uz ostalo, kazao da je i ovogodišnja manifestacija iznjedrila veliki broj vrhunskih animacijskih ostvarenja, a što je potvrdio i odaziv publike.

Zahvalio je i članovima međunarodnog ocjenjivačkog suda koji su obavili izuzetan posao u dodjeli nagrada jer se, ocijenio je, bilo teško odlučiti kome će se dodijeliti nagrade. Poželio je autorima animacije još boljih umjetničkih ostvarenja pozvavši ih i na slijedeći, 18. festival.

Nakon dodjele nagrada u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski prikazani su svi nagrađeni filmovi ovogodišnjeg 17. Svjetskog festivala animiranog filma, koji je održan u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙