FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU spremna podržati Hrvatsku u ispunjavanju kriterija

BRUXELLES, 16. lipnja 2006. (Hina) - Europska unija izrazila je u petak spremnost da podrži hrvatske napore na ispunjavanju europskih standarda i obveza za članstvo.
BRUXELLES, 16. lipnja 2006. (Hina) - Europska unija izrazila je u petak spremnost da podrži hrvatske napore na ispunjavanju europskih standarda i obveza za članstvo.

"Unija je odlučna podržati Hrvatsku u njezinim naporima na ispunjavanju Unijinih standarda i obveza za članstvo, uključujući Kopenhaške kriterije i dobre odnose sa susjedima", kaže se u zaključcima summita šefova država ili vlada zemalja članica EU-a koji je završio u petak poslije podne u Bruxellesu.

Europsko vijeće podsjeća u svojim zaključcima da se sadašnji pregovori o članstvu temelje na vlastitim zaslugama zemlje koja pregovora i da će brzina ovisiti o napretku zemlje u pripremama za članstvo, što uključuje ispunjavanje zahtjeva iz Pregovaračkog okvira i obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Pristupnog partnerstva.

"Europsko vijeće potiče Hrvatsku da nastavi s reformskim naporima kako bi postigla održivi napredak prema ispunjavanju standarda EU-a", kaže se u zaključcima.

Turska, druga zemlja koja uz Hrvatsku pregovora o članstvu, neizravno je upozorena da se mora konstruktivno ponašati prema Cipru. Vlada u Ankari ne priznaje Cipar, podijeljenu otočnu državu u kojoj žive turska i grčka etnička zajednica. Turska jedina priznaje samoproglašenu republiku koju su na sjeveru otoka proglasili ciparski Turci.

Europsko vijeće poziva Tursku da intenzivira reformski proces i da ga u potpunosti i učinkovito provede, kako bi se osigurala njegova ireverzibilnost i održivost te kako bi napredovala prema potpunom ispunjavanju Kopenhaških kriterija, uključujući privrženost dobrosusjedskim odnosima. U tom kontekstu, treba izbjeći bilo kakvu akciju koja bi mogla negativno utjecati na proces mirnog rješavanja sporova.

Cipar je zaprijetio da bi mogao na svakom koraku kočiti proces pregovora s Turskom, ako se vlada u Ankari ne obveže da će normalizirati odnose s njim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙