FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

60. obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski savez slijepih danas je svečanom akademijom pod pokroviteljstvom predsjednika države i Vlade proslavio 60. obljetnicu uspješna rada, a bila je to prigoda i da se progovori o teškoćama s kojima se suočavaju slijepe osobe, poglavito o uvođenju dodatka na tešku (stopostotnu) invalidnost.
ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski savez slijepih danas je svečanom akademijom pod pokroviteljstvom predsjednika države i Vlade proslavio 60. obljetnicu uspješna rada, a bila je to prigoda i da se progovori o teškoćama s kojima se suočavaju slijepe osobe, poglavito o uvođenju dodatka na tešku (stopostotnu) invalidnost.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić u zamračenu Hrvatskom narodnom kazalištu rekao je kako željno čekaju da Vladino Povjerenstvo riješi pitanje dobivanja dodatka na stopostotnu invalidnost.

Osim toga naveo je i svakidašnje teškoće slijepih osoba, primjerice njihov potpis kod javnog bilježnika ne vrijedi pa moraju imati i dva svjedoka, zatim barijere, odnosno rampe u veletrgovinama, u kojima su, kako je rekao, slijepe osobe izgubljene.

Pohvalio je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića što je u roku od dva mjeseca zaposleno 20 slijepih osoba. Perić je govorio i o uvođenju kvotnog sustava u Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju koji propisuje poslodavcima da na određen broj djelatnika moraju primiti i određen broj invalidnih osoba.

Osvrnuvši se na povijest udruge, rekao je da je Vinko Bek 1893. utemeljio Društvo "Sv. Vida" i tako je počela organizirana skrb za slijepe osobe. Dvije godine poslije Bek je osnovao i školu za slijepe. Udruženje slijepih Hrvatske osnovano je 16. lipnja 1946. u Radničkoj cesti u Zagrebu u Domu slijepih. Zgrada Hrvatskog saveza slijepih, gdje se i danas nalaze, izgrađena je 1958. u Draškovićevoj 80., a Savez sada ima 5800 članova, 20 županijskih i šest gradskih udruga, rekao je Perić.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Vladina Povjerenstva za osobe s invaliditetom Jadranka Kosor, koju je Perić nazvao i "prvom damom humanosti u Hrvatskoj i prvom damom pomoći osobama s invaliditetom", pozvala je Perića i predstavnike Saveza da odmah sjednu i dogovore se o tome kako mijenjati neke zakone.

Istaknula je kako u tome poslu moraju neprekidno biti zajedno jer se puno griješi nenamjerno. Zauzela se za dosljednu provedbu zakona, jer se događa da slijepe osobe imaju problema iako su zakoni na njihovoj strani.

Navela je da je Ministarstvo obitelji s pola milijuna kuna sufinanciralo tiskanje udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu osnovnih i srednjih škola, te dnevnih novina za slijepe. Pokrenut je i projekt po kojemu je 78 invalidnih osoba dobilo asistente, među kojima su i slijepe osobe.

Najavila je tiskanje na Brailleovu pismu Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. te Nacionalnog plana aktivnosti za prava i dobrobit djece od 2006. do - 2012.

Zajednički pomičemo granice i borimo se protiv predrasuda kako bi se svaka slijepa osoba osjećala manje slijepom, poručila je Kosor.

Za izvanredne rezultate u poboljšanju kvalitete života slijepih osoba Hrvatski savez slijepih priznanja je dodijelio potpredsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjedniku Stjepanu Mesiću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙