FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 15. lipnja

ZAGREB, 15. lipnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 15. lipnja.
ZAGREB, 15. lipnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 15. lipnja.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije okupit će se u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu na kojem će jedne od glavnih tema biti pitanje daljnje sudbine europskog ustava i pitanje nastavka proširenja. Očekuje se da će čelnici EU-a odrediti 2009. kao ciljnu godinu do kada bi trebalo riješiti pitanje ustava. U sklopu rasprave o proširenju naglasak će biti na apsorpcijskoj sposobnosti EU-a da prima nove članice, ali se na ovom summitu po pitanju ne očekuje ništa konkretno. Toj temi čelnici EU-a posvetit će se ponovno na summitu u prosincu na temelju izviješća Europske komisije, koja će dati svoj prijedlog definicije apsorpcijske sposobnosti.

MEISE - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sudjelovat će na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP) u Meiseu nedaleko od Bruxellesa. Riječ je o tradicionalnom sastanku čelnika konzervativnih i narodnjačkih stranaka koji se održava uoči svakog summita EU-a.

BRUXELLES - Predsjednica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata Vesna Pusić nazočiti će sastanku čelnika i premijera europskih liberalnih stranaka. Predsjednica Europske liberalne demokratske i reformske stranke (ELDR), Annemie Neyts, predstavit će ELDR-ovim premijerima iz Belgije, Finske, Rumunjske, Danske i Estonije viziju Europe u 21. stoljeću. Sastanku će također nazočiti povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn kao i povjerenik za znanost i istraživanje Janez Potočnik.

BEČ - Voditelj Misije OESS-a u RH Jorge Fuentes predstavit će petogodišnje izvješće o Hrvatskoj pred Stalnim vijećem OESS-a u četvrtak u Beču. U izvješću se navodi da su demokratske institucije u Hrvatskoj na području civilnog društva, policije i medija ostvarile značajan napredak, ali da treba poboljšati situaciju u područjima reforme pravosuđa, povratka izbjeglica i vladavine prava.

BEOGRAD - Okrugli stol "Održivi povratak u Republiku Hrvatsku - stanje i perspektive" na kojem će sudjelovati predstavnici vlasti i nevladinih organizacija u Srbiji, a najavljen je i dolazak predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića. Cilj okrugloga stola je identifikacija preostalih zapreka održivom povratku izbjeglica u Hrvatsku, kao i načina prevladavanja tih zapreka.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Iva Boban

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: ** 385 1 4808645

Fax: ** 385 1 4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙