FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaševa obrana najavila žalbu na istragu, tužiteljstvo predlaže 45 svjedoka

ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U istrazi protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira tužiteljstvo je predložilo saslušanje 45 svjedoka te dodatna vještaćenja, a Glavaševa obrana najavila je žalbu na rješenje kojim je istraga pokrenuta.
ZAGREB, 13. lipnja 2006. (Hina) - U istrazi protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira tužiteljstvo je predložilo saslušanje 45 svjedoka te dodatna vještaćenja, a Glavaševa obrana najavila je žalbu na rješenje kojim je istraga pokrenuta.

"Iako iz svega proizlazi da u ovom slučaju istraga nije potrebna, odluka o njenom provođenju nije nas iznenadila", izjavio je Hini jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić.

Najavio je da će u roku od tri dana Županijskom sudu poslati žalbu o kojoj će raspravljati tročlano vanraspravno vijeće. "Treba vidjeti što će odlučiti vijeće, no ako do istrage ipak dođe predložit ćemo svoje svjedoke i dokazati da optužbe koje se Glavašu stavljaju na teret nisu istinite", dodao je Madunić.

Fehirov branitelj Anto Nobilo kazao je da se oni neće žaliti na istragu, budući je njegov branjenik pred istražnim sucem priznao dio optužbi.

Glasnogovornik i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da je tužiteljstvo u istražnom zahtjevu, koji je sudac Zdenko Posavec danas prihvatio, predložilo saslušanje 45 svjedoka te provođenje dodatnih sudsko medicinskih i balističkih vještačenja. Dodao je kako državno odvjetništvo za Glavaša i Fehira, osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. nije zatražilo pritvaranje.

Sudac Posavec istragu je pokrenuo nakon što je osumnjičene saslušao tijekom zadnja dva tjedna.

Nezavisni saborski zastupnik Glavaš u dva je navrata pred istražnim sucem u višesatnim iskazima odbacio sve navode državnog odvjetništva koje ga tereti za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag. Odbacio je i optužbu da je početkom rata u Osijeku imao svoju paravojsku.

Fehira, bivšeg pripadnika I. osječke bojne kojom je 1991. zapovjedao Glavaš, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

Glavaš je pred istražnim sucem odbacio i sve Fehirove optužbe, a njega je nazvao lažljivcem i psihijatrijskim slučajem. Kako bi pobio neke od Fehirovih izjava prošlog je tjedna dodatno, po treći put, na vlastiti zahtijev saslušan pred istražnim sucem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙