FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuzi ispituju utjecaj morskih mjena na kakvoću vina

SAINT-MALO, 12. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Šestotinjak boca vina "upecano" je u ponedjeljak pošto su u moru ispred Saint-Maloa (na zapadu Francuske) odležale godinu dana, kako bi se ispitao utjecaj morskih mjena na vino koje tako, misle stručnjaci, dobiva na "punoći".
SAINT-MALO, 12. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Šestotinjak boca vina "upecano" je u ponedjeljak pošto su u moru ispred Saint-Maloa (na zapadu Francuske) odležale godinu dana, kako bi se ispitao utjecaj morskih mjena na vino koje tako, misle stručnjaci, dobiva na "punoći".

Šesto boca kvalitetnog vina Chateau Maucamp 2001. iz Haut-Medoca bilo je uronjeno na dubinu od 15 metara u zaljevu gdje su morske mjene najjače u Europi, rekao je Yannick Heude, predsjednik udruge koja je utemeljena u tu svrhu.

U ponedjeljak je uronjeno još šestotinjak boca. Postupak je prvi put primijenjen prije tri godine.

"Prvo vino koje je ležalo u moru već smo kušali. Razlika između vina koje je ležalo u moru i onoga koje nije, očita je", kazao je Heude. "Imamo mlado vino koje je ujedno kompleksnije".

Boce se "uranjaju u drvenim sanducima s otvorima kroz koje mogu proći životinje, alge i morska struja. Najviše računamo s valjanjem boca pod utjecajem mora", dodao je Heude koji je i predsjednik udruge sommeliera Bretanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙