FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici: Protiv Glavaša vodi se medijski linč

OSIJEK, 11. lipnja 2006. (Hina) - Odvjetnici Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila, ocijenili su danas u Osijeku kako se protiv njihova branjenika vodi medijski linč.
OSIJEK, 11. lipnja 2006. (Hina) - Odvjetnici Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila, ocijenili su danas u Osijeku kako se protiv njihova branjenika vodi medijski linč.

Odvjetnici Dražen Matijević i Marko Dumančić na konferenciji za novinare rekli su da se Glavašu tako narušavaju ustavna prava, a on sam istaknuo je da je proces protiv njega ušao u fazu medijsko-političke manipulacije radi pritiska na pravosuđe i stvaranja psihoze kojom bi se opravdao njegov mogući pritvor.

Nedavno objavljeni tekst u "Jutarnjem listu" u kojem Ivan Zvonimir Čičak "zahtijeva od pravosudnih tijela da uhite Glavaša" Matijević je ocijenio "nezabilježenim slučajem pritiska na pravosudna tijela".

A današnji tekst u tome listu, po kojemu ljudi bliski Glavašu obilaze Policijsku upravu kako bi doznali imena svjedoka i utjecali na promjenu njihova iskaza, Matijević je ocijenio "očitom neistinom". Dodao je kako za to nema potrebe jer su imena svjedoka obrani poznata jer je Državno odvjetništvo, uz zahtjev za provođenje istrage, priložilo popis od 45 svjedoka s njihovim osobnim podacima.

Matijević drži kako je cilj tih napisa pronaći alibi za neprikupljanje ozbiljnih dokaza optužbe te da se Glavašu "presudi prije presude" jer, smatra, "javnost traži senzaciju", a Glavaševo pritvaranje bila bi senzacija poželjna mnogim medijima.

Dumančić misli i kako se državnom odvjetniku želi omogućiti da Saboru predloži ukinuće i drugog dijela Glavaševa saborskog imuniteta, tj. da nadležni sud, nakon toga, donese rješenje o njegovu pritvoru.

"To je pritisak na Odvjetništvo, Sabor i sud", ustvrdio je Dumančić, "i nije u redu da se oni koji su razarali ovu regiju i koji su dokazani ratni zločinci brane sa slobode, a da Glavaš, za koga postoji sumnja, ode u pritvor".

Ocijenio je kako, nakon takvih napisa, i mogućeg otvaranja istražnog postupka, postoji opasnost da svjedoci koje predloži obrana odustanu od davanja iskaza.

Odbacivši medijske optužbe o pokušaju utjecanja na svjedoke Glavaš je, uz ostalo, rekao: "Priča da, preko svojih veza i suradnika, pokušavamo od policije doznati tko su svjedoci je apsolutna laž koju je plasirao Vladimir Faber".

"Cilj današnjeg napisa je stvaranje psihoze opravdanja za moj eventualni pritvor, a u pozadini je politička odluka HDZ-a koja se plasira javnosti putem 'Jutarnjeg lista' i EPH ", ustvrdio je Glavaš opovrgnuvši i napise da se protiv nekih njegovih suradnika pripremaju kaznene prijave.

Ocijenivši da policija i Državno odvjetništvo "nemaju uvjerljive i kvalitetne svjedoke", ustvrdio je da "očajnički traže nekoga tko bi pristao pojačati klimavi istražni zahtjev, koji je pokušaj njegove političke eliminacije".

Ustvrdio je kako vrh HDZ-a "šalje emisare ne bi li pridobio nekoga za tajna ili javna svjedočenja" te da te osobe, u kontaktu s potencijalnim tajnim ili javnim svjedocima, tvrde kako imaju mandat premijera Sanadera i najvišega državnog vrha da im zajamče punu sigurnost i tajnost u slučaju svjedočenja protiv njega. Najavio je kako će - ako se "nastavi s takvim političkim manipuliranjem" - onima koji su osobno nazočili takvim "obrađivanjima" svjedoka protiv njega omogućiti da to javno iznesu.

"Poručujem premijeru Sanaderu da prestane s pritiscima na Državno odvjetništvo i sud jer tako neće onemogućiti otvaranje neugodnih pitanja ni za sebe osobno, ni za Šeksa, ni za cijeli HDZ", izjavio je Glavaš.

Zamoljen da komentira izjave Mladena Bajića da će se neugodno iznenaditi kada dozna tko su tajni svjedoci, Glavaš je, uz ostalo, kazao kako "za njega nema tajnih svjedoka jer ima kompletan spis i izjave svih koji su sudjelovali u predistražnom postupku".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙