FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poreč: predsjednik Mesić o položaju novinara u suvremenom društvu

POREČ,9. lipnja 2006.(Hina) U sklopu kongresa novinara mediteranskih zemalja u Poreču danas se sudionicima skupa obratio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se osvrnuo na položaj novinara u suvremenom društvu, ali i na poštivanje profesionalnog standarda te etičnost profesije.
POREČ,9. lipnja 2006.(Hina) U sklopu kongresa novinara mediteranskih zemalja u Poreču danas se sudionicima skupa obratio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji se osvrnuo na položaj novinara u suvremenom društvu, ali i na poštivanje profesionalnog standarda te etičnost profesije.

Upozorivši na neke od negativnih pojavnosti u suvremenom novinarstvu, predsjednik Mesić je rekao kako se "nad medije nadvila sablast profita koja od novinara čini najamnog radnika".

"U zemljama tranzicije, ali ne i samo u njima, nad novinarstvom se nadvila sablast profita, odnosno ostvarivanja profita pod svaku cijenu, pa i na uštrb istine" , ustvrdio je Mesić. Dodao je kako cilj, koji se često nameće novinarima u privatiziranim medijima, nije istina nego zarada vlasnika. Novinare se ne samo percipira, dodao je on, nego i tretira kao puku najamnu radnu snagu, čime se i njima, ali i medijima, odriče njihova društvena uloga.

"U takvim uvjetima mediji prestaju biti ogledalo stvarnosti i pretvaraju se u manipuliranu sliku stvarnosti u kojoj se naglasci stavljaju isključivo na skandale, devijantne pojave i sve se to opravdava tvrdnjom kako to ljude zanima, odnosno kako to prodaje novine i ostvaruje visoke kvote slušanosti, odnosno gledanosti", naglasio je predsjednik Mesić.

Istaknuo je da se novinari pretvaraju ili u političke propagandiste koji ne izvještavaju nego manipuliraju ili u "lešinare koji od svojih gazda dobivaju to veću nagradu, što je više razvoda, pljački i razbojstava". Takvi mediji i takvi novinari, drži on, nisu u funkciji građenja demokracije. Upravo iz tog razloga Mesić je kazao kako je na novinarima velika odgovornost da izbore svoj status u društvu.

"Ne smijemo se pomiriti sa situacijom u kojoj će tehnološka strana medija i novinarstva napredovati dok će u isto vrijeme načela profesionalizma, etičnosti i moralnosti biti sve više gurana u drugi plan", poručio je predsjednik Stjepan Mesić.

Sudionici skupa danas raspravljaju o socijalnim i radnim pravima novinara kao bitnom preduvjetu profesionalnih prava, te o obrani slobode medija, odnosno ulozi novinara i medijskih vlasnika.

Kongres novinara mediteranskih zemalja, koji se održava u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara, završava s radom sutra, kada će se raspravljati o koncentraciji vlasništva nad medijima te o regionalnoj suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙