FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Policija rastjerala prosvjednike ispred sjedišta UNMIK-a

PRIŠTINA, 9. lipnja (Hina) - Postrojbe kosovske specijalne policije u noći su na petak okončale prosvjed stotinjak pripadnika pokreta "Samoodređenje" ispred središta UNMIK-a u Prištini.
PRIŠTINA, 9. lipnja (Hina) - Postrojbe kosovske specijalne policije u noći su na petak okončale prosvjed stotinjak pripadnika pokreta "Samoodređenje" ispred središta UNMIK-a u Prištini.

"Samoodređenje" u svom priopćenju u petak ujutro navodi da je policija upotrijebila prekomjernu silu te da je 25 ljudi uhićeno, a desetak ozlijeđeno.

Nakon što je tijekom četvrtka nekoliko tisuća građana prosvjedovalo ispred glavnog sjedišta UNMIK-a u Prištini kako bi na poziv pokreta "Samoodređenje" i drugih organizacija i stranaka zatražili odlazak Misije UN-a s Kosova i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti te priznavanja Kosovu prava na samoodređenje, stotinjak članova "Samoodređenja" je tijekom večeri postavilo tri šatora ispred sjedišta UNMIK-a i betonskim zaprekama blokiralo ulazak u glavno sjedište međunarodne administracije UN-a u središtu Prištine.

Kosovski premijer Agim Qeku pozvao je u četvrtak navečer prosvjednike ispred sjedišta UNMIK-a u Prištini da prekinu prosvjed kako bi se smanjile napetosti.

Qeku je kazao da razumije frustracije građana, ali je upozorio da je štetan svaki prosvjed koji blokira institucionalni život i slobodu kretanja građana.

Nakon toga, negdje oko tri sata ujutro u petak, uslijedila je policijska intervencija i prekid blokade UNMIK-a.

Pokret "Samoodređenje", čiji je vođa Albin Kurti, bivši studentski lider i politički zatočenik srbijanskih zatvora, traži da se Kosovu prizna pravo da sam odluči o svom konačnom statusu. Pokret smatra da Priština ne treba pregovarati s Beogradom i da treba prekinuti proces decentralizacije Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙