FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi o sigurnosno-obavještajnom sustavu

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Većina saborskih klubova, oporbenih, ali i vladajućih, danas je ocijenila da Vladin prijedlog novog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu nije našao pravu mjeru između potreba državne sigurnosti i zaštite ljudskih prava.
ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - Većina saborskih klubova, oporbenih, ali i vladajućih, danas je ocijenila da Vladin prijedlog novog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu nije našao pravu mjeru između potreba državne sigurnosti i zaštite ljudskih prava.

Klubove posebno zabrinjava što je Vlada i u drugom čitanju ostala pri rješenju po kojemu će ravnatelji obavještajnih agencija samostalno moći pokrenuti mjere tajnog prikupljanja podataka, uz obvezu da, u roku od 24 sata, pribave dopuštenje suca Vrhovnog suda.

Đurđa Adlešić (HSLS) smatra da tako široko postavljene ovlasti ravnatelja otvaraju mogućnost zloporabe, pa je predložila da se propiše obveza uništavanja podataka prikupljenih mjerama koje ni nakon 24 sata ne odobri sudac Vrhovnog suda.

Milorad Pupovac (SDSS) traži, pak, da se unište svi dokumenti koji su do sada nezakonito prikupljeni.

Podršku zakonu SDP je uvjetovao prihvaćanjem čak 17 amandmana kojima, među ostalim, traži da se u potpunosti onemogući tajno prikupljanje podataka bez prethodne suglasnosti suca Vrhovnog suda.

Oporbi je neprihvatljivo i smanjenje civilnog nadzora nad radom tajnih službi, a HNS predlaže da se, uz mjesto predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, oporbi dade i većina u tom odboru.

Damir Kajin (IDS) ocijenio je da su se tajne službe, nakon niza javnih afera koje su ih pratile, posljednjim kadrovskim promjenama "normalizirale".

Obavještajci su se, tvrdi, bavili prisluškivanjem javnih osoba, od političara do biskupa, skrivanjem haaških optuženika, dilanjem dokumenata, a ponekad i narkotika.

Kajin smatra da će predloženi zakon obavještajnu zajednicu "vratiti u 60-e, u vrijeme Rankovića i Krajačića", budući da će se, kaže, svakoga moći uhoditi 24 sata, a obavještajac se povlači tek ako mu sudac Vrhovnog suda odbije odobriti poduzete mjere.

Njegov je istup nedopustivim ocijenio Ivan Jarnjak, koji drži da se ljude koji su u najtežim uvjetima stvarali državu ne bi smjelo zvati dilerima.

Jarnjak smatra i da zastupnici ne bi smjeli sumnjati u čitav obavještajni sustav, a što se tiče civilnog nadzora, istaknuo je da je takav nadzor rijetkost, te da ga u Europi, uz Hrvatsku, ima još jedna ili dvije države".

Vlado Jukić (HSP) i Ante Markov (HSS) upozorili su da predloženi tekst do kraja ne definira operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija, što bi, smatra, moglo stvoriti prostor za zloporabe.

Taj bi centar, drži Jukić, trebao biti samostalan i neovisan o obavještajnim agencijama, i služiti kao servis obavještajnim agencijama, policiji i Državnom odvjetništvu.

Sabor će zasjedanje nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙