FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena ilegalna tvornica oružja i međunarodni krijumčarski lanac

ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - U policijskoj akciji "Okidač" prekinut je međunarodni lanac krijumčarenja oružjem i uhićeno je deset osoba koje se sumnjiči da su duže vrijeme u ilegalnoj tvornici u Novom Golubovcu proizvodili ili prerađivali razne vrste pištolja, revolvera, automatskih pištolja i strojnica.
ZAGREB, 8. lipnja 2006. (Hina) - U policijskoj akciji "Okidač" prekinut je međunarodni lanac krijumčarenja oružjem i uhićeno je deset osoba koje se sumnjiči da su duže vrijeme u ilegalnoj tvornici u Novom Golubovcu proizvodili ili prerađivali razne vrste pištolja, revolvera, automatskih pištolja i strojnica.

Desetorica uhićenih hrvatskih državljana danas će biti prepraćena istražnom sucu, a Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), koji je tijekom akcije kordinirao rad policije, tajnih službi i policije susjedne Slovenije, zatražit će njihovo pritvaranje i pokretanje istrage, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

U akciji je zaplijenjeno više desetaka ilegalno izrađenog oružja, naprava za ispaljivanje metaka u obliku mobitela i kemijskih olovki, dvije tisuće komada streljiva, 15 ručnih bombi, rasklopljeni avionski top, razne vrste droga, skice za izradu oružja, mobitele i sumnjive bankovne kartice te krivotvoreni pečati državnih institucija, vozačke dozvole i druge isprave.

Ravnatelj policije Marijan Benko kazao je da je zaplijenjeno oružje bilo namijenjeno počinjenju najtežih kaznenih djela - ubojstava, razbojstava i terorizma.

Riječ je o vrlo kvalitetnom oružju koje s obzirom da je proizvedeno ili prerađeno u ilegalnoj radionici ne bi dovelo do počinitelja čak ni da je pronađeno nakon što je korišteno u nekom zločinu, ustvrdio je Cvitan. Rekao je da je zaplijena plod "visoko profesionalnog rada hrvatske policije, dobre suradnje s drugim zemljama i korištenja svih kapaciteta USKOK-a".

Dobru policijsku suradnju na konferenciji u Ravnateljstvu policije pohvalio je i prvi čovjek slovenske policije Jože Romšek.

"Akcija potvrđuje da kriminal nema granice te da zločinci razmišljaju samo o profitu, a ne i o posljedicama svojih djela", ustvrdio je Benko. Kazao je da je akcija uhićenja, započeta 6. lipnja u 6 sati ujutro, prošla "bez problema", odnosno "bez neprimjerenog primjenjivanja sile ili ozljeđivanja osumnjičenih".

No, jedan je 80-godišnji osumnjičenik tijekom policijske obrade zatražio liječničku pomoć, a naknadno je u bolnici umro od zatajenja srca. Kao ni u slučaju ostalih osumnjičenih članova skupine policija nije željela otkriti njegov identitet.

Uhićenici se za sada sumnjiče za udruživanje za počinjenje kaznenog djela, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari te izbjegavanje carinskog nadzora.

Veliku akciju hrvatska policija je započela nakon što je analizom vlastitih podataka i informacija dobivenih iz drugih zemalja posumnjala da se u Hrvatskoj proizvodi ili prerađuje razno oružje i prebacuje u druge zemlje. Osim iz Slovenije, informacije o krijumčarenom oružju došle su iz Francuske, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Austrije i Belgije.

U međuvremenu su u Hrvatskoj i inozemstvu u nekoliko navrata zaplijenjene veće količine uglavnom automatskih ili običnih pištolja te strojnica s natpisima "Smith & Wesson", "Micro Uzi" i "Scorpion". Oružje je uspoređeno s nekim ranije oduzetim pištoljima i strojnicama pa je otkriveno da je sve proizvedeno u istoj ilegalnog radionici.

U završnom dijelu akcije kriminalistički je obrađena 51 osoba, od čega trojica iz Slovenije, a pretaženo je i 40 kuća ili stanova, 14 automobila i četiri poslovna prostora, ističu u policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙