FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Nema novog proširenja prije kraja desetljeća

BRUXELLES, 7. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska je zemlja koja će nakon ulaska Bugarske i Rumunjske vjerojatno biti sljedeća koja će ući u Europsku uniju, ali ne prije kraja ovoga desetljeća, izjavio je u utorak u Parizu povjerenik za proširenje Olli Rehn.
BRUXELLES, 7. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska je zemlja koja će nakon ulaska Bugarske i Rumunjske vjerojatno biti sljedeća koja će ući u Europsku uniju, ali ne prije kraja ovoga desetljeća, izjavio je u utorak u Parizu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Nakon ulaska Bugarske i Rumunjske, koje su zaključile pristupni sporazum 2005. godine, narednih godina nije predviđeno nikakvo novo pristupanje, u svakom slučaju ne prije kraja ovoga desetljeća", rekao je Rehn u govoru pred izaslanstvom francuske Nacionalne skupštine za EU.

"Sljedeća zemlja koja će biti na listi vjerojatno je Hrvatska - kažem vjerojatno jer će ta zemlja morati prethodno ispuniti sve tražene uvjete", rekao je Rehn u govoru, koji je u Bruxellesu objavila Europska komisija.

Nakon Hrvatske sada je nemoguće predvidjeti daljnji tijek događaja što se tiče proširenja.

"Nakon toga, svaka prognoza je nemoguća: pregovori s Turskom su počeli, ali svi znamo, uključujući i same Turke, da će proces biti dug i bez jamstava u pogledu njegova ishoda. Ista stvar vrijedi i za zemlje zapadnog Balkana, koje se nalaze na još nižem stupnju odnosa s Unijom", istaknuo je Rehn.

"Zemlje kandidati nisu na pragu naših vrata. Pred njima je još dug put prije nego što budu mogle ući u našu zajedničku kuću. Ali radili bismo protiv vlastitih načela i vlastitog strateškog interesa, ako bismo im dali dojam da njihov put ne vodi nikamo", dodao je povjerenik za proširenje.

Ponovivši da je zadnji krug proširenja iz 2004. godine bio velik uspjeh u svakom pogledu, Rehn je rekao da to "svakako ne znači da treba zanemariti umor i strahove građana EU-a u pogledu proširenja. Ali to nas treba sprečavati da priznamo dodanu vrijednost pristupnog procesa, vođenog oprezno i strogo, za sve Europljane".

Upravo zbog umora i strahova građana Unije u pogledu proširenja, Rehn je predložio stvaranje novog konsenzusa oko daljnjeg proširenja, koji se treba temeljiti na dva načela. Prvo je načelo da Unija poštuje već preuzete obveze i da zasad ne daje nikakva nova obećanja u pogledu proširenja, a drugo je da se jasno definira apsorpcijska sposobnost Unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙