FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU mora poštovati obveze koje je preuzela u vezi s proširenjem - kraće

BRUXELLES, 10. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija mora poštovatiobveze koje je preuzela u vezi s proširenjem, ali istodobno postojipotreba za raspravom o budućim proširenjima i što ona znače za Unijukao cjelinu, ističe Europska komisija u svom dokumentu usvojenom usrijedu, kojim daje doprinos raspravi o budućnosti Europe što će bitiglavna tema summita EU-a u lipnju.
BRUXELLES, 10. svibnja 2006. (Hina) - Europska unija mora poštovati obveze koje je preuzela u vezi s proširenjem, ali istodobno postoji potreba za raspravom o budućim proširenjima i što ona znače za Uniju kao cjelinu, ističe Europska komisija u svom dokumentu usvojenom u srijedu, kojim daje doprinos raspravi o budućnosti Europe što će biti glavna tema summita EU-a u lipnju.

"Unija mora poštovati postojeće obveze. Istodobno, postoji potreba za informativnom raspravom o budućim proširenjima i što ona znače za Uniju kao cjelinu", kaže se u dokumentu Komisije.

Pitanje kako se EU može prilagoditi primanju novih članica, dok istodobno nastavlja raditi na ispunjavanju svojih glavnih ciljeva, nije novo: Europsko vijeće u Kopenhagenu 1993. već je govorilo o apsorpcijskim kapacitetima, a "Agenda 2000" je predložila paket institucionalnih, političkih i proračunskih reformi, koje su otvorile put za uspješno proširenje u svibnju 2004., navodi Komisija.

"EU je pokazala da može primati nove članice i ostati učinkovita. Kako bi pokazala da to može učiniti ponovno, ona mora osigurati da proširenje unaprijedi europski zajednički projekt", stoji u dokumentu Komisije.

U dokumentu nema preciznijeg određenja što bi trebala značiti apsorpcijska sposobnost EU-a, što je najavljivao povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Kod svakog proširenja postojale su sumnje, ali svaki put Unija je dokazala da ima institucionalne, financijske i političke kapacitete za primanje novih članica", dodaje se u dokumentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙