FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) poslije podne je priopćilo da se Munib Suljić, jedan od osuđenih u slučaju Pakračka poljana, uhićen 1. lipnja u Haagu, nalazi u nizozemskoj zatvorskoj bolnici, no da, kako je ranije bilo rečeno, u bolnicu nije smješten zbog ozljeda koje je zadobio prilikom uhićenja. Ministarstvo navodi da je zagrebački Interpol 1. lipnja zaprimio obavijest od Interpola iz Den Haaga da je haaška policija Suljića uhitila temeljem raspisane međunarodne potrage te da je zbog zdravstvenih problema smješten u zatvorsku bolnicu.

ZAGREB - Zagrebački Općinski sud danas je naložio radnicima Tvornice duhana Zagreb (TDZ) da napuste tvornički pogon u Jagićevoj ulici, koji su zauzeli gotovo prije dva mjeseca i vrate ga u posjed Tvornice duhana Rovinj (TDR), odnosno TDZ-a, priopćeno je danas iz Općinskog suda. Sud je donio i objavio presudu povodom tužbe Tvornice duhana Rovinj (TDR) protiv radnika Tvornice duhana Zagreb za ometanje posjeda jer su 7. travnja zauzeli pogon u Jagićevoj, za koji u TDR-u tvrde da je u njihovom vlasništvu. Sud je rješenjem utvrdio da su radnici oduzeli posjed TDZ-a i TDR-a, tako što su se neovlašteno zadržali u tvornici, zaključali vrata i zauzeli pogon sprečavajući pristup TDR-u, čime su "oduzeli neposredni posjed TDR-a, a time i posredni posjed TDZ-a".

ZAGREB - Radnici Tvornice duhana Zagreb (TDZ) nastavit će prosvjedovati u pogonu u Jagićevoj ulici, a njihovi predstavnici su najavili da će podnijeti žalbu protiv rješenja Općinskog suda u Zagrebu kojim im je naloženo da napuste prostorije pogona i vrate ga u posjed Tvornici duhana Rovinj (TDR). Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kazao je da će se radnici žaliti na presudu Općinskog suda i do daljnjeg će ostati u tvornici, koju su zauzeli prije dva mjeseca, jer sudska odluka nije pravomoćna. Dodao je da su radnici zadovoljni sudskom odlukom jer je sud odbio zahtjev TDR-a za izdavanjem privremene mjere, na temelju koje bi radnici prisilno bili uklonjeni iz tvorničkih prostorija.

ZAGREB - Hrvatski sabor večeras je počeo, a sutra će nastaviti raspravu o konačnom tekstu Zakona o športu kojim Vlada kani urediti stanje u hrvatskom športu, kako profesionalnom, tako i amaterskom i školskom. Ministar športa Dragan Primorac uvodno je obrazložio da zakon propisuje obvezno preoblikovanje športskih udruga u športska dionička društva. To bi bilo obvezno za nogomet, košarku i rukomet, ali je ta mogućnost otvorena i za druge športove. Ministar Primorac odbacio je kritike da se zakonom želi športskim klubovima, posebno nogometnima, oprostiti dug prema državi od oko 700 milijuna kuna, rekavši da država svoja vjerovnička prava prebacuje na lokalnu samoupravu koja preuzima odgovornost za upravljanje klubovima.

ZAGREB - Saborska oporba je i u pojedinačnoj raspravi o Nacionalnoj strategiji razvitka zdravstva u idućih pet godina upozorila da, s obzirom na nizak standard građana, nije realno planirati veću participaciju građana u podmirivanju zdravstvenih troškova. SDP-ovci su prozvali Vladu, kao predlagatelja Strategije, da u tom dokumentu daje kritičku analizu stanja u zdravstvu samo za razdoblje od 2000. do 2003., dakle za mandata koalicijske vlasti, dok, kako kažu, prešućuje probleme u zadnje tri godine.

ZAGREB - Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru osudio je istup zastupnika Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije Zorana Krasića koji je danas za govornicom izjavio da su neki članovi obitelji ministrice Ivane Dulić Marković, jedine Hrvatice u srbijanskoj vladi, bili ustaše. U SDSS-u smatraju da govor mržnje usmjeren prema ministrici Ivani Dulić Marković podriva napore te stranke i drugih demokratskih stranaka u Hrvatskom saboru da se izoliraju i osude slični govori mržnje s kojima se, kažu u SDSS-u, suočavaju u Hrvatskoj. Smatraju i da na takve slučajeve treba oštro politički reagirati, ali ih i zakonski sankcionirati.

ZAGREB - Zastupnik pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Šemso Tanković odbacio je danas tvrdnje manjinskih udruga da je svoje djelovanje reducirao isključivo na zastupanje interesa političke stranke SDAH, čiji je predsjednik. Tanković je, u izjavi za Hinu, kazao kako je riječ o politikantstvu i "pokušaju crnogorskih i makedonskih udruga da zadrže privilegiranu poziciju koju im je dao Vladin Ured za nacionalne manjine". To je, tumači Tanković, pokazala i rasprava na sjednici Savjeta za nacionalne manjine, na kojoj je dodijeljen novac za rad manjinskih udruga u 2006. Tanković je tom prigodom ustvrdio da Ured diskriminira bošnjačku nacionalnu manjinu, a da je makedonskim i crnogorskim udrugama dodijeljen nesrazmjerno velik novac, s obzirom na broj pripadnika tih nacionalnih manjina.

ŠIBENIK - Pritvorenici u Okružnom zatvoru u Šibeniku danas su ponovo počeli uzimati zatvorsku hranu prekinuvši prosvjed započet 31. svibnja kako bi upozorili na neučinkov rad Županijskog i Općinskog suda u Šibeniku. Predstavku kojom su od Ministarstva pravosuđa zahtijevali da se preispita rad sudova u Šibeniku i opravdanost odluka o njihovu pritvoru potpisala su 33 od ukupno 55 pritvorenika u Okružnom zatvoru. Kako se doznaje u zatvorskoj Upravi, svi su pritvorenici-potpisnici te predstavke danas doručkovali i objedovali.

PULA/SPLIT - Članovi Poglavarstva Istarske županije na današnjoj su sjednici u Puli prihvatili odluku o pristupu Istarske županije Jadranskoj euroregiji sa sjedištem u Puli. Za županijskog predstavnika u Skupštini Jadranske euroregije imenovan je župan Ivan Jakovčić, a za njegova zamjenika član Poglavarstva za međuregionalnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan. Jakovčić je za 30. lipnja u Puli najavio utemeljiteljsku sjednicu Jadranske euroregije. Odluku o pristupanju županije Jadranskoj euroregiji donijelo je danas i Poglavarstvo Splitsko-dalmatinske županije, a konačnu odluku donijet će županijski vijećnici. Odluku poglavarstvo nije donijelo jednoglasno jer su pri glasovanju bila suzdržana četiri člana iz redova HSP-a s obrazloženjem da je riječ o ozbiljnoj temi.

DUBROVNIK - Na treću obljetnicu pastoralnog pohoda pape Ivana Pavla II. Dubrovniku večeras su postavljene spomen-ploče na gradskom zvoniku u središtu Dubrovnika, te na zvoniku crkve Svetoga Križa u Gružu, gdje je Papa 6. lipnja 2003. predvodio euharistijsko slavlje. Na povezanost Dubrovnika i Vatikana te na veliki doprinos Svete Stolice i osobno Ivana Pavla II. međunarodnom priznanju Hrvatske, posjetili su dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić i gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica. Oni su i otkrili spomen-ploče.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙