FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nelojalna konkurencija, sivo tržište i uvoz muče domaće povrćare

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Nelojalna konkurencija, nelegalni uvoz iz BiH te sivo tržište najveći su problemi domaćih proizvođača povrća, istaknuto je na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića i predstavnika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.
ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Nelojalna konkurencija, nelegalni uvoz iz BiH te sivo tržište najveći su problemi domaćih proizvođača povrća, istaknuto je na današnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića i predstavnika Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec problematičnim je za povrćare označio i sporazum o suradnji i pograničnom prometu roba s BiH u dijelu koji se tiče poljoprivrede, jer omogućuje prekomjeran uvoz.

Kako je objasnio, hrvatski poljoprivrednici koji imaju posjede u BiH prijavljuju veću proizvodnju nego što je realno s obzirom na veličinu posjeda, pa se tako omogućava veliki uvoz. Primjerice netko tko ima posjed veličine jednog hektara prijavi proizvodnju od 6.000 tona raznog vrsta povrća, što je, tvrdi Zagorec, nerealno.

Stoga je predložio da se preispita postojeća situacija, te revidira postojeći sporazum.

Ministar Čobanković odgovara da nije sporan sporazum, već njegovo kršenje. Treba spriječiti ilegalan uvoz, a količine koje se uvoze u Hrvatsku moraju ogovarati površinama na kojima su proizvedene, poručio je.

Proizvođači povrća zatražili su i da se provoz povrća kroz Hrvatsku organizira na dva ili tri granična prijelaza kako bi se lakše obavljala kontrola.

Tajnik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Dražen Čačić naglasio je kako se u Hrvatsku uvozi "sve i svašta", odnosno nekvalitetna roba.

Za nekvalitetnu robu prozvao je i trgovački lanac Konzum koji je prodavao jagode po cijeni od 3,99 kune po kilogramu, a riječ je o jagodama koje, tvrdi Čačić, nisu za prodaju već za smeće. Dodao je kako su o tome obavijestili nadležnu gradsku inspekciju, no, nitko nije reagirao.

Povrćare također zanima što je usporilo donošenje operativnog programa razvoja povrćarstva čiji je cilj, kako je rečeno, postizanju dostatne proizvodnje povrća. Dostatnost se, mišljenja je Zagorec, može postići plasteničkom proizvodnjom koja bi onda vodila kontinuiranoj proizvodnji povrća.

Važna je, nastavlja, i izgradnja skladišnih prostora za što bi proizvođačima trebala povoljna kreditna sredstva.

Ministar Čobanković ističe da nema ozbiljne proizvodnje bez organiziranog pristupa, te je proizvođačima poručio da razvijaju zadružnu poljoprivredu, odnosno udružuju se u zadruge. Poljoprivreda u zemljama EU je zadružna poljoprivreda i takav oblik treba razvijati, kazao je.

Prema iznijetim podatcima, u Hrvatsku je u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno 50.036 tona povrća u vrijednosti 29,29 milijuna dolara. Istodobno, izvezeno je 561 tona povrća u vrijednosti 525,4 tisuće dolara.

(Hina) xtp ybn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙