FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crna Gora vidi nove mogućnosti u turizmu i poljoprivredi

BEČ, 23. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Nova samostalna država Crna Gora mogla bi povećati svoje prihode od turizma i poljoprivrede ali je premala da bi doista privukla inozemne ulagače, izjavio je u utorak jedan austrijski analitičar.
BEČ, 23. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Nova samostalna država Crna Gora mogla bi povećati svoje prihode od turizma i poljoprivrede ali je premala da bi doista privukla inozemne ulagače, izjavio je u utorak jedan austrijski analitičar.

"Mali su ali će preživjeti", izjavio je Walter Pudschedl, specijalist za jugoistočnu Europu Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) za gospodarski dnevnik WirtschaftsBlatt. Prema njegovim riječima, u usporedbi sa Srbijom osnovni gospodarski podaci za Crnu Goru nisu loši.

S druge strane, uvjerenje nekih Crnogoraca da njihova zemlja ima potencijal da postane balkanski Monte Carlo nema nikakvu utemeljenost u stvarnosti, osobito s obzirom na tamošnja prosječna mjesečna primanja od samo 200 eura, istaknuo je.

Međutim, za tu malu zemlju sa 600 tisuća stanovnika, koji su nezavisnost izglasali tijesnom većinom glasova na referendumu od 55,5 posto, 2005. je prošla relativno dobro. Zemlja je privukla neposredna strana ulaganja u visini 375 milijuna eura, što je po stanovniku tri puta više nego u Srbiji koja bez Kosova broji osam milijuna stanovnika .

Međutim, Pudschedl je istaknuo kako je taj rekord posljedica prošlogodišnje privatizacije crnogorskog Telekoma dok u prosječnoj godini neposredna strana ulaganja iznose oko 60-70 milijuna eura. "Crna Gora je vrlo malo tržište, što umanjuje interes za ulaganjima", kazao je on.

Sami Crnogorci pak polažu nade na turizam. Njihova zemlja bilježi najsnažniji rast turističkih rezervacija u Europi, no činjenica je i da joj je početna točka usporedbe bila vrlo niska. "Temelji za napredak su prisutni, no potrebna su nova ulaganja", kazao je Pudschedl.

Osim u turizmu, glavne crnogorske šanse leže u poljoprivredi, i to u proizvodnji voća, povrća i vina. No, i tu su hitno potrebna dodatna ulaganja, i to u obradi hrane, navodi austrijski stručnjak.

Među pozitivne podatke o crnogorskom gospodarstvu spada i niska stopa inflacije od samo dva posto u usporedbi sa srbijanskih 16,2 posto, te rast BDP-a koji sa 4,1 posto zaostaje za onim u Srbiji od 6,3 posto ali je ipak dosta dobar. Stopa nezaposlenosti je još uvijek relativno visoka i iznosi 18,9 posto, no vrlo skromna u usporedbi sa srbijanskih 32 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙