FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Munib Suljić, jedan od osuđenih za ratne zločine u Pakračkoj poljani, uhićen je u Haagu temeljem međunarodne potrage i nije se sam predao nizozemskoj policiji, doznaje se u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP). Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun Hini je izjavio da je Hrvatska obavijest o Suljićevu uhićenju zaprimila putem međunarodne policijske suradnje. Mehun je kazao Suljić prilikom uhićenja zadobio ozljede zbog kojih je pod liječničkim nadzorom. Dodao je da je policija, sukladno međunarodnoj policijskoj suradnji i postupajući po nalogu suda, spremna Suljića sprovesti pred hrvatsko pravosuđe kada to budu dozvoljavale "zdravstvene i druge okolnosti".

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ocijenio je danas najobičnijim politikanstvom pozive nekih oporbenih čelnika predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu da se povuče s dužnosti. "Predsjednik Sabora je institucija koju iznimno cijenim", rekao je premijer dodavši kako Šeksu vjeruje da je imao iznimnu ulogu u ratu.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić potpisali su danas u Banskim dvorima sporazum, kojim Vlada za Katoličko sveučilište Zagrebačkoj nadbiskupiji daruje vojarnu "Kralj Tomislav". Tom prigodom premijer Sanader izjavio je kako Katoličko sveučilište ne će, niti smije biti oporba nekatoličkim sveučilištima. Dodao je da će ono bit samo još jedna ponuda više. Kardinal Bozanić ugovor je ocijenio "ispravljanjem nečega što u razdoblju poslije 1945. godine nije bilo baš tako lijepo".

ZAGREB - Oporbeni i zastupnički klubovi saborske većine u današnjoj su se raspravi o Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva do 2011. podijelili u ocjeni stanja u hrvatskom zdravstvu i potrebi uvođenja imovinskog cenzusa. Uvođenje imovinskog cenzusa neprihvatljivim smatra Željka Antunović (SDP), koja je predloženu strategiju nazvala "još jednom prevarom građana, koja će dodatno osiromašiti najsiromašnije". Da će uvođenje imovinskog cenzusa dodatno opteretiti pacijente smatra i Josip Sudec (HSU), koji je predloženo rješenje nazvao "genocidom", ocjenjujući da će zdravlje ubuduće biti privilegij bogatih. Andrija Hebrang (HDZ) demantirao je medijske napise da se županijske bolnice vraćaju državi, a primjedbe da se ne bi trebala ocjenjivati primanja obitelji, nego samo pojedinca, jer su, upozorava, u suprotnom cijele tajkunske obitelji oslobođene plaćanja participacije.

ZAGREB - Čelnici pet udruga nacionalnih manjina u Hrvatskoj uputili su danas pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu u kojemu izražavaju nezadovoljstvo dosadašnjim radom saborskog zastupnika Šemse Tankovića. Šemso Tanković izabran je na parlamentarnim izborima 2003. godine za zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, koje nisu zadovoljne s njegovim dosadašnjim radom, stoji u priopćenju kojega su potpisali predsjednici Unije zajednica Albanaca u RH, Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Svemakedonske koordinacije nacionalne manjine u RH i Koordinacija slovenske nacionalne manjine za RH. Ostale nacionalne manjine nisu imale nikakvu mogućnost kontaktirati s izabranim zastupnikom i upoznati ga sa svojim položajem, a s njegovim radom nisu zadovoljni ni Bošnjaci u RH jer je on svoje djelovanje reducirao isključivo na zastupanje interesa političke stranke SDAH, čiji je predsjednik.

KRAPINA - Zagorska županica Vlasta Hubicki proglasila je danas elementarnu nepogodu za šest zagorskih općina zbog šteta od obilnih oborina, odnosno poplava. Nepogoda je proglašena za Desinić, Hum na Sutli, Kumrovec, Tuhelj, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće. U tom dijelu Zagorja obilne su kiše 30. svibnja nanijele velike štete poljoprivrednim kulturama i komunalnoj infrastrukturi. Naime, rijeka Sutla i potoci razlili su se livadama, oranicama te poplavili desetak obiteljskih kuća i gospodarskih zgrada.

ZAGREB - Ministarstvo kulture nadoknadit će štete koje su nastale unutar Ornitološkog rezervata Vransko jezero, ali nakon što im se dostave dokazi o vlasničkim, posjedovnim ili korisničkim pravima, priopćeno je danas iz tog ministarstva, a u povodu napisa o štetama na povrtlarskim kulturama, koje su pakoštanskim poljoprivrednicima napravile zaštićene ptice iz tog rezervata. Ministarstvo podsjeća kako je prije više od mjesec dana zatražilo od oštećenika dokaze o vlasničkim i korisničkim pravima, a do sada se s potrebnom dokumentacijom prijavilo tek njih šest, s kojima je u tijeku zaključivanje Sporazuma o nadoknadi štete. Iz Ministarstva opovrgavaju medijske napise kako je riječ o dugu od 1,5 milijuna kuna.

RIJEKA - Glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen kazao je da je u odnosu na jučer manje pritvorenika koji u riječkom Okružnom zatvoru odbijaju hranu. Sršen je potvrdio da su jučer poslijepodne zbog prekapacitiranosti zatvora petorica pritvorenika, među kojima su bila dvojica koji su odbijali hranu, premještena u druge zatvore u Hrvatskoj. U riječkom Okružnom zatvoru u petak su 32 pritvorenika počela odbijati hranu. Danas ih hranu odbija njih 16. Kao razlog zašto odbijaju hranu većina ih navodi da su u pritvoru bez dokaza i razloga.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata javnih službi, zajedno s još četiri sindikalne središnjice, na jučerašnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća podržala je Nacionalnu strategiju razvitka zdravstva, kao i nastavak rada radionica o paketu zdravstvenih zakona, izviješćeno je na današnjoj konferenciji za novinare tog sindikata. Sa strategijom se, po njihovim tvrdnjama, ne slaže jedino Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji se protivi uvođenju dohodovnog i imovinskog cenzusa.

OSIJEK - Osječko-baranjski Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) danas je "najoštrije osudio" jučerašnje događaje na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj je, kako tvrde, "javnosti prezentirana najniža razina političke kulture nositelja vlasti sa županom Krešimirom Bubalom i predsjednikom Skupštine Damirom Rešetarom na čelu". U priopćenju za javnost županijski HDZ ističe kako je "njihov najnoviji ispad, u kojem predsjednik lokalnoga predstavničkog tijela, u nazočnosti predsjednika države Stjepana Mesića, ignorira predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa i onemogućuje mu obraćanje uzvanicima, skandalozan i nedopustiv čin, kojim Županija ponovno dobiva negativan publicitet u javnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙