FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lajolo: Hrvatsko društvo gledamo samo kao europsko

ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatsko društvo možemo gledati samo kao europsko društvo, nikako drukčije, kazao je u Zagrebu tajnik Svete Stolice za odnose s državama msgr Giovanni Lajolo a također je izrazio zadovoljstvo provedbom konkordata s Hrvatskom.
ZAGREB, 6. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatsko društvo možemo gledati samo kao europsko društvo, nikako drukčije, kazao je u Zagrebu tajnik Svete Stolice za odnose s državama msgr Giovanni Lajolo a također je izrazio zadovoljstvo provedbom konkordata s Hrvatskom.

Lajolo dao je izjavu novinarima zajedno s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović na čiji je poziv stigao u Zagreb kao počasni gost Dana hrvatske diplomacije 7. lipnja, proglašenog u spomen na davno 9. stoljeće kada je papa Ivan VIII. priznao kneza Branimira za vladara Hrvatske.

"Sveta Stolica je od samog početka zagovarala punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji (...) hrvatsko društvo ne može se definirati drukčije nego kao europsko društvo", rekao je Lajolo.

Dodao je da Vatikan naravno nije član Unije, ali slobodno izražava svoje mišljenje a Katolička crkva je prisutna u svakoj državi EU.

Odnosi Hrvatske i Vatikana su "izvrsni" i "u stalnom usponu" a Svetoj Stolici zahvalni smo na svoj potpori koju nam je ukazivala od ponovnog stjecanja nezavisnosti i zadovoljni smo što papa Benedikt XVI. nastavlja politiku Ivana Pavla II. kojega "smatramo našim zaštitnikom", kazala je Grabar-Kitarović.

Na pitanje novinara da ocijeni provedbu ugovora koje je Sveta Stolica sklopila s Hrvatskom, msgr Lajolo je odgovorio da poteškoće uvijek postoje.

"Crkva možda ima kakve primjedbe na brzinu provedbe ... ali postoje objektivne poteškoće i mi se ni na koji način ne žalimo i ne prigovaramo i zadovoljni smo provedbom tog ugovora", rekao je.

Hrvatska je 1996. potpisala ugovore o pravnim odnosima, vojnom ordinarijatu i odnosima školstva i crkve, a 1998. i o ekonomskim odnosima što obuhvaća i povrat crkvene imovine, a tadašnji državni tajnik Angelo Sodano najavio je da će hrvatski ugovori biti model za slične ugovore Svete Stolice s drugim tranzicijskim državama.

Danas se čuju glasovi nezadovoljstva i nekih predstavnika crkve (ne samo katoličke) koji ukazuju na sporost procesa i aktualnih korisnika nacionaliziranih crkvenih dobara koji prednost daju novčanom obeštećenju crkve a ne povratu u naturi.

Lajolo je izrazio zadovoljstvo što RH dijeli mišljenje Svete Stolice o potrebi suradnje sa zemljama u regiji, poglavito bivše Jugoslavije da iza sebe ostave prošlost, postignu bolje razumijevanje i prijateljstvo te zajednički rade na općem dobru.

U sklopu teme o kulturnoj suradnji bilo je riječi o nekoliko izložbi o poznatim Hrvatima koje će uskoro biti organizirane u Vatikana a također i o nastavku suradnje između diplomatskih akademija, o sudjelovanju vatikanskih predavača u radu Hrvatske diplomatske akademije u Zagrebu i Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙