FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Osječko-baranjske županije

OSIJEK, 5. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su bili i predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u Osijeku je danas obilježen 2. lipnja, Dan Osječko-baranjske županije.
OSIJEK, 5. lipnja 2006. (Hina) - Svečanom sjednicom Županijske skupštine, na kojoj su bili i predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, u Osijeku je danas obilježen 2. lipnja, Dan Osječko-baranjske županije.

Datum je odabran u znak sjećanja na sjednicu Županijske skupštine 2. lipnja 1997., kojoj je bio nazočan prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a kojom je, u tijeku mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, označena teritorijalna cjelovitost Županije.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo rekao je da je slavonski čovjek danas nezadovoljan stanjem u Hrvatskoj, a posebno u Slavoniji i Baranji koje su, kako tvrdi, po prvi put u hrvatskoj povijesti njezin najsiromašniji dio.

"Regionalno neuravnotežen razvoj slabi snagu RH kao cjeline, a najbolji je primjer gradnja mosta do Pelješca, koji zasigurno nije veći prioritet od izvlačenje Slavonije iz siromaštva", poručio je.

Kao humanisti držimo da svaki zločin, a posebno ratni, zaslužuje osudu, a njegovi počinitelji moraju biti privedeni pred lice pravde, ali mi nikada nismo prisvajali tuđe, već smo branili svoj dom i domovinu. Želimo da ukupna hrvatska i međunarodna javnost znaju pravu istinu o obrambenom Domovinskom ratu, i nećemo, kao neki, zaboraviti tko smo i kamo pripadamo, kazao je Bubalo.

Čestitajući Dan županije, predsjednik Mesić je ustvrdio da ratom razoreno gospodarstvo, koje je dodatno osakaćeno lošom i djelomično kriminalnom privatizacijom, ne može svojim snagama postići željeni stupanj razvoja, pa je opravdano očekivati veće zauzimanje središnje vlasti za razvoj te županije, ali i saborskih zastupnika te županijskih i gradskih čelnika. Dodao je kako "kritika centralizma nikoga ne smije odvesti u partikularni regionalizam" te da ova županija, kao i cijela Slavonija, mogu postići više ako iskoriste svoje komparativne prednosti u povezivanju s drugim hrvatskim krajevima.

"Da bismo napokon razriješili sumnje o svim zločinima, počinjenima tijekom ratnih godina, i utvrdili pojedinačnu odgovornost počinitelja, s ciljem otklanjanja tereta sumnje o pravnoj nesigurnosti i političkim manipulacijama, smatram iznimno važnim da sve pravosudne institucije obave svoje, Ustavom i zakonima predviđene zadaće, bez političkih i politikantskih pritisaka", poručio je predsjednik Mesić dodavši da se to odnosi "na sve slučajeve, a ne samo na one koji su sada u žarištu javnosti".

Ocijenivši da su posljednji redoviti izbori za tijela jedinica lokalne uprave i samouprave te neki izvanredni izbori pokazali "primjetan trend usitnjavanja političke scene, što je povećalo mogućnosti političke kombinatorike i manipulacije", izrazio je nadu da će izravan način biranja čelnika lokalne samouprave "povoljno utjecati na porast svijesti o javnoj odgovornosti onih koji obnašaju dužnosti u javnim službama, prije svega u političkoj vlasti".

Tijekom boravka u Osijeku predsjednik Mesić posjetit će mađarsko kulturno-umjetničko društvo "Nepkor", koje obilježava 60. obljetnicu osnutka i 20. obljetnicu djelovanja svoga zbora, a obići će i natjecateljsku stazu na staroj Dravi, na kojoj se do 12. lipnja održava 26. Svjetsko klupsko prvenstvo u ribolovu.

Popodne će posjetiti baranjsko mjesto Kneževe Vinograde, gdje će biti nazočan otvorenju nastavno-sportske dvorane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙