FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.
ZAGREB, 5. lipnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

LIMA

Bivši predsjednik Alan Garcia, koji je odveo Peru u gospodarsku propast 80-ih godina prošlog stoljeća, vodi na peruanskim predsjedničkim izborima ispred bivšeg visokog vojnog časnika, populista Ollanta Humale, pokazuju u nedjelju izlazne ankete. Prema anketama koje su provele agencije Apoyo i Datum, Garcia je osvojio 52,8 posto glasova, a Humala 47,2, odnosno 54,9 posto i 45,1 posto glasova. Ukoliko se ti rezultati pokažu točnim, bit će to veliki politički povratak za Garciju, čija je vlada 80-ih godina ostala zapamćena po gospodarskom krahu, marksističkoj pobuni i optužbama za kršenje ljudskih prava.

PODGORICA

Crna Gora je u nedjelju odaslala pisma velikim svjetskim silama i svojim susjedima tražeći priznavanje suvereniteta nove republike koja je u subotu proglasila neovisnost. Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju objavilo da je uputilo pisma "zemljama članicama EU-a, stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, susjednim zemljama i najvažnijim zemljama svijeta, i zatražilo međunarodno priznavanje Republike Crne Gore kao suverene i neovisne države". U istom pismu ministarstvo izažava spremnost za uspostavom diplomatskih odnosa s tim zemljama.

SHARM EL-SHEIKH

Izraelski premijer Ehud Olmert u nedjelju je rekao da se namjerava sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom kako bi pokušao pogurati izraelsko-palestinski mirovni proces prema smjernicama međunarodnog mirovnog plana. Nije, međutim, rekao kada bi do tog sastanka moglo doći. Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Sharm el-Sheikhu, Olmert je istaknuo da Izrael ostaje privržen međunarodnom mirovnom planu iz 2003. godine. "Namjeravam se sastati s predsjednikom Abasom ... moj prioritet su pregovori na načelima mirovnih smjernica koje je donio bliskoistočni mirovni Kvartet (SAD, EU, Rusija, UN)", rekao je Olmert.

GAZA

Jedna 20-godišnja Palestinka je ubijena, a dva Palestinca su ranjena u nedjelju u pucnjavi koju su na njihov automobil u Khan Younisu, na jugu pojasa Gaze, otvorile nepoznate osobe, doznaje se od očevidaca i liječnika. U automobilu su se nalazili ubijena Rima el-Ghalbane, njezin suprug Yasser i brat Nidal, pripadnik oružanog krila Hamasa koji je, prema tvrdnjama očevidaca, bio meta napada. Pripadnici lokalnog Hamasa za napad su okrivili suparničku frakciju Fataha i izašli na ulice Khan Younisa čime su dodatno porasle napetosti između suprotstavljenih palestinskih frakcija u tom gradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙