FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić pozdravio odluku crnogorske skupštine o proglašenju neovisnosti

ZAGREB, 3. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pozdravio je u subotu navečer odluku skupštine Crne Gore o proglašenju samostalnosti i čestitao svim Crnogorcima na ponovnoj uspostavi vlastite države.
ZAGREB, 3. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pozdravio je u subotu navečer odluku skupštine Crne Gore o proglašenju samostalnosti i čestitao svim Crnogorcima na ponovnoj uspostavi vlastite države.

"Pozdravljam odluku skupštine Crne Gore o proglašenju državne samostalnosti i svim Crnogorcima čestitam na ponovnoj uspostavi vlastite države. Referendum na kojemu se odlučivalo o budućem statusu Crne Gore proveden je na demokratski način, bez ikakvih ozbiljnijih incidenata, a njegov ishod nije ostavio ni traga sumnji o tome što želi uvjerljiva većina građana Crne Gore. Mada su se glasači na referendumu opredjeljivali između dvije korjenito različite opcije, bitno je da se sada, kada je proglašena državna samostalnost, nitko ne osjeća poraženim - ni u Crnoj Gori, ni u Srbiji s kojom je Crna Gora do sada bila u državnoj zajednici", istaknuo je predsjednik Mesić u izjavi u povodu proglašenja neovisnosti Crne Gore.

Dodajući da se uspostavom "samostalne Crne Gore ne prekidaju se odnosi ni sa kime, nego se postavljaju temelji za građenje budućih odnosa između Crne Gore i svih njezinih susjeda na novim, zdravim i trajnim temeljima, a u interesu mira, stabilnosti i napretka u cijeloj regiji", predsjednik Mesić je naglasio da je "Republika Hrvatska spremna na razvijanje normalnih, dobrosusjedskih odnosa s Crnom Gorom, te na uspostavljanje svestrane suradnje na svim područjima na kojima obostrano postoji interes za to. Upravo zato podržat ću prijedlog hrvatske Vlade o priznavanju Crne Gore, čim mi takav prijedlog bude podnesen".

"S izuzetkom kratkog razdoblja ratova u kojima se raspala bivša Jugoslavije, između Hrvatske i Crne Gore nikada nije bilo ratnih sukoba. Mnogo je više onoga što nas upućuje na suradnju, nego onoga što nas - u obliku neriješenih pitanja - još dijeli. Pozivam vodstvo Crne Gore da, u interesu svih građana dviju zemalja, zajednički radimo na prevladavanju hipoteka prošlosti, te da otvorimo novu stranicu hrvatsko-crnogorskih odnosa", istaknuo je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙