FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku održan XI. izvještajni sabor UHBDDR-a

DUBROVNIK, 3. lipnja 2006. (Hina) - U dubrovačkom hotelu "Adratic" danas je održan XI. izvještajni sabor Udruge hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata na kojem su glavne teme bile funkcioniranje braniteljskog Fonda i problemi zapošljavanja hrvatskih branitelja.
DUBROVNIK, 3. lipnja 2006. (Hina) - U dubrovačkom hotelu "Adratic" danas je održan XI. izvještajni sabor Udruge hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata na kojem su glavne teme bile funkcioniranje braniteljskog Fonda i problemi zapošljavanja hrvatskih branitelja.

Ministrica obitelji, branitelja i međugenaracijske solidarnosti i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da su hrvatski branitelji uz prvoga hrvatskoga predsjednika Franju Tuđmana najzaslužniji za slobodnu Hrvatsku te je poručila kako se nikome ne smije dopustiti da tu povijesnu činjenicu prekraja niti da se ona zaboravi.

Jadranka Kosor podnijela je izvješće o dvogodišnjem radu Ministarstva, pri čemu je podsjetila na učinke Zakona o hrvatskim braniteljima i Fonda hrvatskih branitelja te na izradu Registra. Do kraja lipnja braniteljima će biti uručeni ključevi 250 stanova, a do kraja godine i 141 automobil braniteljima invalidima, najavila je.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva Vlade i Ministarstva do kraja mandata, izdvojila je senzibiliziranje cjelokupne hrvatske javnosti za probleme hrvatskih branitelja.

Član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja Petar Lovrić ustvrdio je kako taj fond "savršeno funkcionira", opovrgavajući bilo kakve dodirne točke između Fonda i Registra, što se u nekim medijskim napisima, rekao je, često izjednačava. Fond se jedino za svoje potrebe koristio podacima iz Registra, rekao je.

Ukupna vrijednost Fonda hrvatskih branitelja jest 2,165 milijardi kuna, od čega je oko 170 milijuna kuna gotovina.

Dobit ostvarena godine 2005. bila je 24 milijuna kuna. Trećina dobiti namijenjena je hrvatskim braniteljima, a po jednak iznos Fondu te za socijalne i druge probleme hrvatskih branitelja. Fond će 40 posto novca iskoristiti za stipendije i školovanje branitelja i djece branitelja, a 60 posto za Zakladu hrvatskih branitelja, koja bi trebala zaživjeti krajem srpnja ove godine.

Od dosad pokrenutih mjera i poticaja radi zapošljavanja hrvatskih branitelja najbolje su ocijenjeni zadrugarstvo, samozapošljavnje te kreditiranje hrvatskih branitelja, kojima je tako omogućen ulazak u obrtništvo i osnutak vlastite tvrtke.

Inače, ministrica i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je s predsjednikom Braniteljske zadruge "Mirna luka" Tinom Hausovićem potpisala ugovor kojim Ministarstvo dodjeljuje potporu od 150 tisuća kuna toj udruzi registriranoj za poslove marikulture. Zadrugu su osnovala trojica razvojačenih hrvatskih branitelja, a danas su u njoj zaposlena devetorica branitelja. Nakon novčane potpore u zadrugu će se, kako se očekuje, uključiti još tridesetak školjkara iz Stona, također razvojačenih hrvatskih branitelja.

Ministrica Kosor danas je u Pločama uručila i ključeve stanova i rješenja za useljenje osmorici hrvatskih ratnih vojnih invalida te jednoj obitelji poginuloga hrvatskog branitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙