FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o samoubojstvima branitelja

ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Okrugli stol "Samoubojstva hrvatskihbranitelja i mogućnosti preventivnog djelovanja" u organizacijiMinistarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti"(MOBMS) održan je danas u Hrvatskom novinarskom društvu, a na skupusudjeluju predstavnici Ministarstva, braniteljskih udruga i Crkve tepsihijatrijski stručnjaci.
ZAGREB, 9. svibnja 2006. (Hina) - Okrugli stol "Samoubojstva hrvatskih branitelja i mogućnosti preventivnog djelovanja" u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti" (MOBMS) održan je danas u Hrvatskom novinarskom društvu, a na skupu sudjeluju predstavnici Ministarstva, braniteljskih udruga i Crkve te psihijatrijski stručnjaci.

Otvorivši skup, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je kako teškoće hrvatskih branitelja pa i pojava samoubojstava ne mogu biti briga samo njezina ministarstva i udruga iz Domovinskog rata nego cijelog društva. U brizi za hrvatske branitelje, posebice za one koji boluju od postraumatskoga stresnog poremećaja (PTSP), mjerodavni su samo stručnjaci i mi se tu ne želimo miješati, dodala je Kosor.

Govoreći o pojavi samoubojstava, podsjetila je da je lani počinilo samoubojstvo 129 branitelja, a najteže godine su bile 1999. i 2003. kad su samoubojstvo počinila 153 odnosno 138 branitelja. Prosječna dob branitelja koji su počinili samoubojstvo je 38, a najmlađeg 18. Od njih je oko 95 posto muškaraca i pet posto žena, istaknula je Kosor, dodavši da je najviše samoubojstava počinjeno u Zagrebu, gotovo 13 posto, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj i ostalim dalmatinskim županijama. Naglasila je da su hrvatski ratni vojni invalidi posebno ugrožena skupina, naročito ranjenici, a oboljeli od PTSP-a nisu toliko ugroženi.

U nastavku skupa dr. Elvira Koić predstavila je upute koje je Ministarstvo branitelja u suradnji sa skupinom psihijatara dostavilo medijima kako izvještavati o samoubojstvima, istaknuvši da mediji imaju veliku ulogu u prevenciji samoubojstava. Senzacionalistički pristup u pisanju o samoubojstvima može negativno utjecati na potencijalnog samoubojicu tako da oponaša način na koji je već počinjen suicid.

Koić je kritizirala napise u nekim hrvatskim novinama koje su izvješćivale o samoubojstvima branitelja, rekavši da je često riječ o senzacionalizmu, iznošenju neprovjerenih činjenica te bezosjećajnosti prema žrtvi i njezinoj obitelji.

Po riječima dr. Maje Silobrčić-Radić ukupna stopa samoubojstva u Hrvatskoj od 1985. do 2000. je oscilirala, a od te godine lagano pada. Muškarci se ubijaju više od žena, tako da je omjer muških i ženskih samoubojica oko 2,8 do 3 prema jedan, izvijestila je.

O samoubojstvima kao psihopatološkom fenomenu govorio je i dr. Miro Jakovljević, a pater Mijo Nikić o samoubojstvu i vjeri.

Skup je nastavljen raspravom predstavnika udruga, raznih ustanova koje se brinu za hrvatske branitelje te medija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙