FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 3. lipnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

PRAG - U subotu ujutro, drugog dana parlamentarnih izbora u Češkoj, ponovno su otvorena birališta kako bi građani s pravom glasa izabrali 200 zastupnika donjeg doma češkog parlamenta u kojem su posljednjih osam godina prevlast imali socijaldemokrati (ČSSD). Oko 15.000 biračkih mjesta zatvorit će se u 14 sati, a konačni rezultati se očekuju u subotu navečer. Sva ispitivanja javnog mnijenja dala su neznatnu prednost desnoj oporbi, građanskim demokratima (ODS). Potom slijede socijaldemokrati (ČSSD), komunisti (KČSM), Zeleni (SZ) i demokršćani (KDU-ČSL).U petak, prvog dana glasovanja, odaziv birača je bio oko 40 posto.

SANTIAGO - Čileanski gimnazijalci odlučili su nastaviti s prosvjedima protiv stanja u tamošnjem školstvu, a nakon neuspjeha pregovora s ministrom obrazovanja Martinom Zilicem najavili su da će u ponedjeljak pokrenuti nacionalni štrajk, priopćila je glasnogovornica srednjoškolskih učenika Maria Jesus Sanhueza. Učenici traže reformu obrazovanja koja bi prije svega omogućila da se premosti socijalni ponor između javnih i privatnih škola, zatim besplatne prijemne ispite na fakultetima, više profesora, bolje opremljene srednje škole i besplatan javni prijevoz.

ZAGREB/LIMA - Peruanci u nedjelju u drugome krugu biraju predsjednika koji će idućih pet godina voditi tu južnoameričku zemlju s 28 milijuna stanovnika, drugog svjetskog proizvođača kokaina koji je zadnjih godina imao dobar gospodarski rast ali i visoku nezaposlenost te gotovo polovicu stanovništva ispod crte siromaštva. Oko 16,5 milijuna Peruanaca s pravom glasa bira između dvojice kandidata ljevice što znači da će i Peru, kao i niz drugih latinoameričkih zemalja, skrenuti ulijevo. Iako obojica s ljevice, dvojica kandidata se razlikuju jer Alan Garcia zastupa lijevi centar, a njegov protivnik Ollanta Humala snažnije promjene, bliže po stilu njegovu savezniku, kontroverznom venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu.

LONDON/OSLO - Emisija stakleničkih plinova mnogih bogatih zemalja narasla je u 2004., a vode Sjedinjene Države koje imaju najveći rast. Prema podatcima Tajništva za klimu Ujedinjenih naroda u Bonnu emisija ugljičnoga dioksida odgovorna za globalno zagrijavanje narasla je u 2004. na 15,1 milijardu tona, a u 1990. bila je 14,5 milijarda tona. U SAD-u je emisija u 2004. porasla za 1,7 posto u odnosu na 2003. i s 7,07 milijarda tona zasjenila dotadašnji rekord od 6,98 milijarda tona u 2000. Neke države, a posebno Rusija, gdje je emisija pala otkako je propao Sovjetski Savez, još nisu predale podatke za 2004. pa nije moguć potpun pregled emisija industrijskih zemalja. No i postojeći podaci pokazuju da će mnogim zemljama biti teško ostvariti ciljeve UN-ova Protokol iz Kyota, koji traži da se emisija smanji za 5,2 posto ispod razine iz 1990. Sjedinjene Države, najveći su svjetski izvor stakleničkih plinova, nisu potpisnik Protokola iz Kyota.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙