FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanik SAD-a pozvao Vladu Srbije da izruči Mladića

BEOGRAD, 1. lipnja 2006. (Hina) - Američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt izrazio je u četvrtak žaljenje zbog toga što su vlasti Srbije dovele do odluke o obustavi američke pomoći, te pozvao Vladu Srbije da haškog optuženika Ratka Mladića izruči Haškom sudu.
BEOGRAD, 1. lipnja 2006. (Hina) - Američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt izrazio je u četvrtak žaljenje zbog toga što su vlasti Srbije dovele do odluke o obustavi američke pomoći, te pozvao Vladu Srbije da haškog optuženika Ratka Mladića izruči Haškom sudu.

"Ne želim da narod Srbije i dalje pati zbog optuženih bjegunaca. Vrijeme je da Vlada Srbije donese pravu odluku i izruči Ratka Mladića Haškom sudu i tako oslobodi svoje građane ovog teškog poglavlja njihove prošlosti", poručio je u priopćenju veleposlanik Polt, ističući da je američki Kongres ove godine izričito tražio da financiranje Vlade Srbije bude ograničeno, ako ne bude potvrde da Vlada surađuje s Haškim sudom, "uključujući izručenje i transfer optuženih Ratka Mladića i Radovana Karadžića ili pomoć pri njihovu uhićenju".

Zakonom SAD-a o financiranju operacija u inozemstvu za 2006. godinu, koji je američki Kongres usvojio u studenome prošle godine, za pomoć Srbiji je bilo namijenjeno ukupno 75 milijuna dolara.

U noći od srijede na četvrtak, američki State Department priopćio je da su SAD blokirale pomoć od sedam milijuna dolara Srbiji, kako bi njene vlasti prisilile na aktivno sudjelovanje u potrazi za optuženima za ratne zločine. Kako je izjavio glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, američka državna tajnica Condoleezza Rice je ocijenila da "ne može potvrditi da Vlada Srbije i Crne Gore surađuje s Haškim sudom", prenijela je beogradska agencija Beta.

Pomoć SAD-a Srbiji ipak neće biti u potpunosti uskraćena, navodi američki veleposlanik Polt u svom priopćenju.

"Nastavit ćemo ove godine davati pomoć u vrijednosti većoj od 62 milijuna dolara izravno narodu ove zemlje da vidimo vaše gospodarstvo kako se razvija i stvara nova radna mjesta i nadu za bolju budućnost vaših građana", naveo je Polt. On je zaključio da to što Vlada Srbije nije ispunila svoje obveze prema međunarodnoj zajednici i Haškom sudu ima ozbiljne posljedice, te Srbiju "sprečava da s pravom zauzme svoje mjesto u Europi, slobodna i u miru".

Prvi puta američka pomoć Srbiji je odobrena 2001. godine, odmah nakon uhićenja bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Pomoć je potpuno izostala u ožujku 2004. godine zbog nesuradnje s Haškim sudom da bi u siječnju prošle godine zbog istog razloga najprije bilo suspendirano deset milijuna dolara pomoći Srbiji. No u lipnju je američka državna tajnica donijela odluku o odmrzavanju tog novca, zbog ocjene da je Srbija "učinila puno na ispunjavanju traženih uvjeta, uključujući i transfer 12 optuženih" Haškom sudu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙