FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pozdravlja demokratsko održavanje referenduma u Crnoj Gori

WASHINGTON, 22. svibnja 2006. (Hina) - State Department je u ponedjeljak pozdravio demokratsku provedbu referenduma o neovisnosti Crne Gore i rekao kako je pitanje njezina statusa nešto o čemu odlučuju sami Crnogorci.
WASHINGTON, 22. svibnja 2006. (Hina) - State Department je u ponedjeljak pozdravio demokratsku provedbu referenduma o neovisnosti Crne Gore i rekao kako je pitanje njezina statusa nešto o čemu odlučuju sami Crnogorci.

"Pozdravljamo miran, demokratski i transparentan način na koji je referendum proveden", rekao je novinarima vršitelj dužnosti glasnogovornika State Departmenta Tom Casey.

On nije želio komentirati rezultate referenduma budući da još nisu poznati konačni, službeni rezultati nedjeljnog izjašnjavanja građana Crne Gore.

Prema privremenim službenim rezultatima referendumske komisije za neovisnost Crne Gore se izjasnilo 55,4 posto birača, što je prema zakonu dovoljno da odluka bude valjana, a za ostanak u državnoj zajednici sa Srbijom 44,6 posto.

Casey je ipak kazao kako je pitanje ostanka ili odlaska Crne Gore iz iz zajednice sa Srbijom "bilo pitanje o kojem su trebali odlučiti Crnogorci".

On je čestitao građanima Crne Gore, bilo kako da su glasovali, na odgovornom ponašanju tijekom referenduma navodeći ocjene Organizacije za europsku sigurnost i suradnju kako je referendum zadovoljio međunarodne standarde.

Reagirajući na nagađanja da bi odluka na referendumu mogla utjecati na pregovore o konačnom statusu Kosova koji se odvijaju pod okriljem Ujedinjenih naroda Casey je kazao kako "ne želi predviđati bilo kakvu povezanost" između rezultata izjašnjavanja u Crnoj Gori i pitanja Kosova i njegovih odnosa sa Srbijom.

Crnogorski referendum nije pobudio naročit interes američkih medija. Televizije kratko javljaju kako su birači u Crnoj Gori malom većinom odlučili prekinuti veze sa Srbijom ističući kako će to razdvojiti posljednja dva dijela bivše Jugoslavije.

CNN javlja kako su i uoči privremenih službenih rezultata ljudi u Podgorici slavili uz vatromet koji je osvijetlio centar glavnog crnogorskog grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙