FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Županijski sud u Šibeniku: većina štrajkaša odnedavno u pritvoru

ŠIBENIK/ZAGREB,31. svibnja 2006. (Hina) - Od 25 pritvorenika, koji su jutros počeli odbijati zatvorsku hranu jer su nezadovoljni dugim boravkom u pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku, 17 ih je u pritvoru odnedavno, a osam duže vremena, priopćio je danas glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.
ŠIBENIK/ZAGREB,31. svibnja 2006. (Hina) - Od 25 pritvorenika, koji su jutros počeli odbijati zatvorsku hranu jer su nezadovoljni dugim boravkom u pritvoru Okružnog zatvora u Šibeniku, 17 ih je u pritvoru odnedavno, a osam duže vremena, priopćio je danas glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić.

Doručak je odbilo uzeti 25 pritvorenika, a objed 28, doznaje se u zatvorskoj Upravi. Pritvorenici su počeli odbijati hranu jutros pošto su jučer Ministarstvu pravosuđa poslali zahtjev u kojemu traže preispitivanje učinkovitosti rada Općinskog i Županijskog suda u Šibeniku, navodeći kako su dugo u pritvoru. Zahtjev su potpisala 34 od ukupno 55 pritvorenika u Okružnom zatvoru u Šibeniku.

"Analizom duljine pritvora, koji je određen za 25 pritvorenika, utvrđeno je da su u dužem pritvoru počinitelji teških kažnjivih djela - ubojstava i razbojstava - te počinitelji većeg broja takvih djela, a za neke je pritvor zbog visine kazne izrečene prvostupanjskom presudom - obvezatan", navodi se, među ostalim, u priopćenju Županijskoga suda. Dodaje se da se pritvor kao mjera u kaznenom postupku primjenjuje iznimno, samo onda kad se ista svrha ne može postići nekom drugom, blažom mjerom.

Za 15 pritvorenika zadržavanje u pritvoru određeno je 2006., a za dvojicu tek u svibnju ove godine, stoji u priopćenju. Pritvorenici su u svom zahtjevu naveli i da za neke osobe, protiv kojih je u tijeku kazneni postupak, nije bilo zakonskih razloga za određivanje pritvora.

U priopćenju sudskog glasnogovornika Ivića stoji da su razlozi donošenja svake pojedinačne sudske odluke sadržani u njezinu obrazloženju, takvu odluku može mijenjati samo viši sud, a sa strankama u postupku ili bilo s kim drugim nije dopušteno polemizirati izvan sudskog postupka.

Zatvorski liječnik jutros je pregledao pritvorenike i nije utvrdio nikakve zdravstvene tegobe uzrokovane odbijanjem hrane.

Kako se doznaje u zatvorskoj Upravi, pritvorenici odbijaju zatvorsku hranu, ali im je hrana iz kantine dostupna.

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa priopćila je popodne da je primila predstavku pritovorenika, no, kako navodi, za pritužbe glede određivanja i trajanja pritvora, po Zakonu o kaznenom postupku, nadležni su sudovi. Za nadzor izvršavanja pritvora, t.j. postupaka s pritvorenicima i osiguravanja propisanih prava i uvjeta izvršavanja pritvora, po tom zakonu, nadležan je predsjednik mjerodavnog suda, koji je obvezan najmanje jedanput na tjedan obići pritvorenike te poduzeti mjere radi uklanjanja mogućih nepravilnosti.

U priopćenju se navodi i da radi utvrđivanja činjenica u vezi s tvrdnjam o zatvorskoj prodavaonici, službenici Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav obavljaju nadzor u šibenskom zatvoru. Rad te prodavaonice organiziran je dva puta na tjedan, a po potrebi i češće. Iako taj zatvor po Zakonu o javnoj nabavi nije obvezan provesti javno nadmetanje za odabir dobavljača za prodavaonicu, Zatvor je po uputi Središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav taj postupak proveo i odabrao najpovoljnijeg ponuđača za dobavljača.

Uprava za zatvorski sustav ističe da pritvorenici u svojoj predstavci posebno ističu da nemaju nikakve primjedbe na rad službenika pravosudne policije.

O preopterećenosti zatvorskog sustava Središnji ured Uprave za zatvorski sustav redovito izvješćuje i predlaže aktivnosti, a jedna od njih je i planirana izgradnja nove kaznionice i zatvora na šibenskom području, o čemu je postignut i dogovor s lokalnom zajednicom, navodi se na kraju priopćenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙