FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty International: SAD stvara "klimu pogodnu za mučenje"

LONDON, 3. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Amnesty International optužio jeu srijedu američke vlasti da "stvaraju klimu u kojoj mučenje možecvjetati", a pritom misli na navodni loš tretman pritvorenika izatvorenika u američkim zatvorima i u zatvorima diljem svijeta koji supod američkim nadzorom.
LONDON, 3. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Amnesty International optužio je u srijedu američke vlasti da "stvaraju klimu u kojoj mučenje može cvjetati", a pritom misli na navodni loš tretman pritvorenika i zatvorenika u američkim zatvorima i u zatvorima diljem svijeta koji su pod američkim nadzorom.

U izvještaju što je objavljen u Londonu, AI kaže da američke vlasti nisu uspjele poduzeti "djelotvorne pravne i druge mjere za sprečavanje mučenja, niti na odgovarajući način kazniti one koji su mučili".

Taj je izvještaj već poslan članovima Odbora Ujedinjenih naroda za borbu protiv mučenja koji će 5. do 8. svibnja u Ženevi ispitati koliko se SAD pridržava Konvencije protiv mučenja i drugoga okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja.

SAD u Ženevu šalje 30-člano izaslanstvo koje će braniti američke postupke.

U pisanome izvještaju Odboru američka vlada izrazila je jednoglasno protivljenje upotrebi mučenja pod svim okolnostima, pa i u ratu ili drugoj javnoj opasnosti.

"Iako američka vlada i dalje naglašava osudu mučenja i lošega postupanja, te izjave u suprotnosti su s onime što se u stvari događa", kaže Curt Goering, zamjenik izvršnoga direktora američkoga Amnesty Internationala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙