FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić: Bolnicama odobreno još 300 milijuna kuna za dugove veledrogerijama

ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatskim bolnicama prošlog je tjedna odobreno dodatnih 300 milijuna kuna kojima mogu podmiriti dugove veledrogerijama starije od godinu dana, rekao je danas Hini ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.
ZAGREB, 30. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatskim bolnicama prošlog je tjedna odobreno dodatnih 300 milijuna kuna kojima mogu podmiriti dugove veledrogerijama starije od godinu dana, rekao je danas Hini ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) odobrilo je retroaktivno povećanje bolničkih proračuna od 1. siječnja za četiri posto, što ukupno iznosi oko 300 milijuna kuna s kojima bolnice mogu podmiriti dugove zbog kojih im veledrogerije prijete ovrhom i normalizirati opskrbu, kazao je Ljubičić.

Veledrogerije su proteklih dana zatražile ovrhu nad 25 bolnica koje im duguju više od 285 milijuna kuna za fakture starije od godinu dana.

Predsjednik Udruženja veledrogerija Vladimir Klobučar rekao je Hini da će se o podmirenju duga pregovarati sa svakom bolnicom pojedinačno.

Najveći dužnici su Opća bolnica (OB) Sveti Duh sa 41,7 milijuna kuna, OB Pula sa 40,6 milijuna, Klinička bolnica (KB) Sestre milosrdnice s 33,8 milijuna, OB Varaždin s 28,7 milijuna, KB Merkur s 18,6 milijuna, OB Šibenik sa 17,7 milijuna, KB Dubrava sa 17,6 milijuna, KB Split s 13,2 milijuna, KB Osijek s 12,7 milijuna, OB Dubrovnik s 12,4 milijuna te Županijska bolnica Čakovec s 11,7 milijuna.

Ispod milijun kuna duguju samo OB Koprivnica, Klinika za plućne bolesti Jordanovac i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Na upit kako će se riješiti ostali dugovi stari do godinu dana, Klobučar je rekao da će veledrogerije čekati do roka od godinu dana, a potom će opet krenuti u ovrhe bolnica.

Udruga poslodavaca u zdravstvu usprotivila se u današnjem priopćenju optužbama na račun ravnatelja i Uprava bolnica, koje je ministar Ljubičić prozvao kao najodgovornije za dugove veledrogerijama.

Poslodavci upozoravaju da su se u proteklih godinu dana pogoršali uvjeti poslovanja, prvenstveno zbog bržeg rasta izdataka za zaposlene od rasta prihoda od HZZO-a.

Udruga smatra da sanacija dugova bolničkih ustanova treba biti riješena na jedinstven način, neovisno tko je vlasnik ustanove.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙