FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo u posjetu Saarlandu

SAARBRUECKEN, 30. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska želi proći put njemačke savezne države Saarland, koja je transformirala gospodarstvo od klasičnog, temeljenog na teškoj industriji, prema gospodarstvu temeljenom na znanju.
SAARBRUECKEN, 30. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska želi proći put njemačke savezne države Saarland, koja je transformirala gospodarstvo od klasičnog, temeljenog na teškoj industriji, prema gospodarstvu temeljenom na znanju.

Istaknuo je to ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić tijekom posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva njemačkoj saveznoj državi Saarland, odnosno njezinom glavnom gradu Saarbrueckenu.

Hrvatsku posebno zanimaju iskustva Saarlanda u poticanju osnivanja novih poduzeća, spoju znanja i gospodarstva te osnivanju i vodstvu klastera, rekao je Vukelić na konferenciji za novinare nakon susreta s ministrom gospodarstva Saarlanda Hansom Peterom Georgiem.

Da Hrvatska doista može učiti iz saarlandskh iskustava govori podatak, koji je iznio ministar Georgi, prema kojem je svako četvrto novo radno mjesto u Saarlandu od 2001. godine otvoreno u novim poduzećima.

Brojne su sličnosti Hrvatske i Saarlanda, rekao je ministar Vukelić, a najznačajnije su te da imaju mala ali dinamična gospodarstva koja imaju isti cilj, da budu utemeljena na znanju.

Prije susreta sa Georgijem, ministar Vukelić i njegovi suradnici predstavili su hrvatske gospodarske potencijale saarlandskim gospodarstvenicima na gospodarskom forumu u organizaciji Industrijske i trgovačke komore Saarlanda.

Hrvatska je predstavljena kao zemlja atraktivna za ulagače i to zbog pozitivnog zakonodavnog okružja, smanjenog utjecaja birokracije na osnivanje i razvoj biznisa, zbog njezine političke i gospodarske stabilnosti, kao i zbog činjenice da može biti uporište za razvoj poslovanja u cijeloj regiji jugoistočne Europe.

Na prezentaciji su, uz dužnosnike Saarlanda, sudjelovali predstavnici 25 tamošnjih tvrtki, koji su održali i sastanke s predstavnicima sedam hrvatskih poduzeća iz djelatnosti farmaceutike, dijelova za automobilsku industriju, metaloprerađivačke industrije i i informatičke tehnologije.

Održani su i poslovni razgovori hrvatskih tvrtki i tvrtki iz susjedne pokrajine Rheinland-Pfalz , te iz susjednih zemalja Francuske, Luksemburga i Belgije.

Hrvatsko državno i poslovno izaslanstvo posjetit će i željezaru Voelklingen, spomenik pod zaštitom UNESCO-a.

Njemačka savezna država Saarland najmanja je, ali gospodarski vrlo prosperitetna savezna njemačka država, koja ima oko 1,1 milijun stanovnika.

Prema podacima Industrijske i trgovačke komore Saarlanda, hrvatski izvoz u Saarland tijekom 2005. godine iznosio je 6,23 milijuna eura, a uvoz iz Saarlanda 27,67 milijuna eura.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙