FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka zaostaje za europskom konkurencijom

BERLIN, 8. svibnja 2006. (Hina) - Njemačka u svjetskom i europskomporetku po blagostanju i dalje gubi nekadašnje vodeće pozicije,proizlazi iz istraživanja Deutsche Bank objavljenim u ponedjeljak.
BERLIN, 8. svibnja 2006. (Hina) - Njemačka u svjetskom i europskom poretku po blagostanju i dalje gubi nekadašnje vodeće pozicije, proizlazi iz istraživanja Deutsche Bank objavljenim u ponedjeljak.

"Španjolska bi već 2008. Njemačku mogla preteći po blagostanju a ako se taj trend nastavi to bi 2014. mogla učiniti i Italija", stoji u izvješću Deutsche Bank koje je objavljeno u dnevniku "Die Welt". Prema istim podacima, 2020. bi unutar skupine "starih" članica Europske unije, jedino Grčka i Portugal mogle stajati slabije od Njemačke. Trenutačno se u usporedbi s ostalih 14 "starih" članica Njemačka nalazi na 11 mjestu.

Nagli pad blagostanja, čije je najvažnije mjerilo prihod po stanovniku, stručnjaci vide u posljedicama njemačkog ujedinjenja. S obzirom da stanovnici bivše Istočne Njemačke zarađuju osjetno slabije od svojih zapadnih sunarodnjaka, to se odrazilo na rezultate ispitivanja.

"To je teret koji ostale zemlje nisu morale podnijeti", smatra Stefan Bergheim, voditelj istraživanja Deutsche bank.

No Bergheim je također kritizirao politiku koja dosad nije imala jasnu predodžbu o gospodarskim smjernicama što je Njemačku bacilo unatrag.

"Njemačka godinama nije činila ništa na strategiji za budućnost gospodarstva i to se sad osvećuje", zaključio je Bergheim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙