FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD na godišnjem zasjedanju objavljuje promjenu strategije

LONDON, 19. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Ovogodišnje 15. dvodnevno godišnje zasjedanje Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) koje počinje u nedjelju, bit će obilježeno značajnom promjenom strategije te banke.
LONDON, 19. svibnja 2006. (Hina/dpa) - Ovogodišnje 15. dvodnevno godišnje zasjedanje Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) koje počinje u nedjelju, bit će obilježeno značajnom promjenom strategije te banke.

EBRD je u okviru nove strategije, koju će u cijelosti iznijeti na dvodnevnoj konferenciji koja se održava u Londonu, najavio da će se do kraja ovoga desetljeća povući iz ulaganja u osam novih zemalja članica Europske unije (EU) te se usredotočiti na Rusiju i siromašnije zemlje u jugoistočnoj Europi, središnjoj Aziji i kavkaškoj regiji, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Kako je priopćeno, ta banka planira udvostručiti svoja ulaganja u Rusiji, s ciljem poticanja razvoja infrastrukture te zemlje. Snažan zaokret u strategiji potvrđen je objavom te banke u četvrtak da je ruskom mobilnom operateru MTS odobrila 112 milijuna dolara vrijedan zajam. "Taj će zajam MTS-u pomoći proširiti svoje operacije u Rusiji, te povećati kapacitete i raznolikost svojih usluga u regijama izvan Moskve i St.Petersburga, kao i u drugim zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND)", navodi se nadalje u priopćenju EBRD-a.

Promjenu u pristupu odražava i činjenica da će se dodatna sredstva za Rusiju i zemlje zapadnog Balkana prikupiti iz zemalja srednje i istočne Europe koje su se Uniji priključile u svibnju 2004. "Sa stajališta banke, tranzicija je u tim zemljama završila", kazao je čelnik EBRD-a Jean Lemierre. "Naš je najvažniji prioritet infrastruktura", dodao je.

Očekuje se da će konferenciji - koja počinje u nedjelju s temom: Povratak u budućnost - prisustvovati oko dvije tisuće sudionika, uključujući ministre financija i predstavnike središnjih banaka zemalja članica EBRD-a. Jedna od tema konferencije bit će budućnost regije EBRD-a u svijetu kojim dominiraju rast, demografija, vrijednosti i politika Kine i Indije.

Osim o posljedicama tranzicije na svakodnevni život žitelja srednje i istočne Europe, sudionici će raspravljati i o pitanju globalnog zatopljenja te pritisaka na financijski i bankarski sektor regije. Planirano je i održavanje niza okruglih stolova.

Utemeljena 1991. uslijed implozije komunizma diljem srednje i istočne Europe, osnovna zadaća EBRD-a jest asistiranje u transformaciji gospodarstava te regije iz gospodarstava pod staljinističkom komandom u tržišna gospodarstva.

Promjena u strategiji EBRD-a znak je prepoznavanja transformacije do koje je došlo u zemljama poput Poljske, Češke i Mađarske te sve veće uloge koju financijska pomoć EU-a ima u poticanju gospodarskih promjena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙