FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn preporučio Podgorici da oprezno pristupi razgradnji zajedničke države

BRUXELLES, 29. svibnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Crna Gora ima konkretnu europsku perspektivu, preporučivši Podgorici da oprezno pristupi razgradnji zajedničke države sa Srbijom.
BRUXELLES, 29. svibnja 2006. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da Crna Gora ima konkretnu europsku perspektivu, preporučivši Podgorici da oprezno pristupi razgradnji zajedničke države sa Srbijom.

"U ime Europske komisije, preporučio bih oprez u pogledu razgradnje zajedničke države i u pogledu približavanja Europskoj uniji", izjavio je Rehn nakon susreta s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

To je Đukanovićev prvi posjet Bruxellesu nakon referenduma na kojem su građani Crne Gore glasovali za neovisnost zemlje. Osim sa Rehnom, Đukanović se sastao i s Visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

"Crna Gora ima, poput ostalih zemalja zapadnog Balkana, konkretnu europsku perspektivu, ali nema prečica prema Europi", rekao je Rehn, dodajući da prvi korak koji Crna Gora treba napraviti jest zaključivanje i provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Upravo radi provedbe, Crna Gora će "morati pojačati svoje administrativne kapacitete i pravosudni sustav", rekao je Rehn.

Isto tako, Rehn je preporučio Đukanoviću da radi na izgradnji političkog konsenzusa unutar Crne Gore.

Javier Solana je također istaknuo da je referendum u Crnoj Gori proveden u skladu s najvišim međunarodnim standardima. "Stoga je za nas pitanje referenduma završeno. Prihvaćamo njegov rezultat i sada je bitno da se referendumska procedura i formalno završi, a Crna Gora se sada mora okrenuti prema sebi", rekao je Solana.

Đukanović je izrazio spremnost da radi na izgradnji političkog konsenzusa u Crnoj Gori, istaknuvši da će neovisna Crna Gora pridonijeti stabilnosti cijele regije.

"Iznio sam našu namjeru da ubrzano radimo na homegenizaciji političkih potencijala u Crnoj Gori i da pažljivo vodimo razgovore sa Srbijom o razgradnji državne zajednice i definiranju naših budućih odnosa", istaknuo je Đukanović.

Crnogorski premijer je izrazio uvjerenost da Crna Gora može zaključiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju do kraja ove godine.

Solana je posebno pohvalio Đukanovićevu ulogu, istaknuvši da ga, zbog njegove mladosti, čeka "briljantna politička budućnost".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙