FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić uručio promaknuća, odlikovanja i pohvale pripadnicima Oružanih snaga

ZAGREB, 26. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je danas na svečanoj ceremoniji promaknuća, odlikovanja i pohvale časnicima Oružanih snaga.
ZAGREB, 26. svibnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić uručio je danas na svečanoj ceremoniji promaknuća, odlikovanja i pohvale časnicima Oružanih snaga.

Čestitajući promaknutima Mesić je rekao da s novim činovima preuzimaju i dodatnu obvezu da tako nastave i dalje.

U proteklih 15 godina Oružane snage prošle su sve moguće mijene. Od praktički ničega u vrijeme postrojavanja u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici 1991., kroz mukotrpni put opremanja i obučavanja u prvim godinama agresije, kroz uspjehe u Domovinskom ratu do pobjedonosnog završetka na dobrobit naše Domovine, naglasio je Mesić.

Nakon rata, a osobito posljednjih godina uspješno smo transformirali i racionalizirali veliki sustav prikladan za rat, ali neprikladan za mir i za suvremene zadaće koje stoje pred hrvatskim Oružanim snagama. Svi moramo biti ponosni na činjenicu da smo u samo 15 godina, skoro od nule, došli do praga punopravnog uključenja u Euroatlanske integracije, istaknuo je Mesić.

Zahvalivši u ime promaknutih nagrađenih i pohvaljenih časnika, načelnik Glavnog stožera general zbora Josip Lucić je rekao da je u svim postrojbama u tijeku proslava 15. obljetnice osnutka OS RH. Ovdje nazočni časnici i jedna časnica, pukovnica Mirjam Antolić, sudjelovali su u obrani i oslobađanju naše Domovine, izgradnji vojske kao i procesu smanjenja i transformacije prema političkim ciljevima Hrvatske na putu u EU-u i NATO, naglasio je je Lucić

U povodu 15. obljetnice Dana Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske (28. svibnja), Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga je na temelju prijedloga načelnika Glavnog stožera i ministra obrane promaknuo 631 pripadnica i pripadnika OSRH.

Brigadir Frane Tomičić je redovno promaknut u čin brigadnog generala, a brigadiri Pavao Krpan i Vlado Bagarić izvanredno su promaknuti u čin brigadnog generala.

Kapetan fregate Zlatko Mihevc redovno je promaknut u čin kapetana bojnog broda, a pukovnici Mirko Jukl, Neven Klarić, Željko Šikić i Branko Vincelj u čin brigadira.

Pukovnici Ivan Selak, Stjepan Kulić, Nikola Županić i Gordan Cvetnić izvanredno su promaknuti u čin brigadira.

Redovno su promaknuti: 24 bojnika u čin pukovnika, 3 kapetana korvete u čin kapetana fregate, 104 satnika u čin bojnika, 5 poručnika bojnog broda u čin kapetana korvete, 72 natporučnika u čin satnika, 2 poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda, 42 poručnika u čin natporučnika i 2 poručnika korvete u čin poručnika fregate.

Izvanredno su promaknuti: 1 kapetan korvete u čin kapetana fregate, 94 satnika u čin bojnika, 1 poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda, 63 natporučnika u čin satnika, 2 poručnika korvete u čin poručnika fregate i 144 poručnika u čin natporučnika.

Dodijeljeno je i 58 činova poručnika te 2 čina poručnika korvete.

Predsjednik Repulike uručio je i odličja.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom dlikovao je general zbora Josipa Lucića, a Redom kneza Domagoja s ogrlicom generala pukovnika Slavka Barića, zamjenika načelnika Glavnog stožera.

Redom bana Jelačića, odlikovani su viceadmiral Zdravko Kardum, general bojnik Viktor Koprivnjak, general bojnik Dragutin Repinc, komodor Ivica Supić, komodor Zdenko Simičić, brigadni general Mate Ostović, brigadni general Mate Pađen, kapetan bojnog broda Marileo Staničić, brigadir Darko Bijukulić, brigadir Đuro Tihomirović, brigadir Marin Gregorović, brigadir Pero Toljan, brigadir Miroslav Čović, brigadir Tihomir Herceg, brigadir Emil Črnčec, brigadir Josip Černi, brigadir Branko Malec, brigadir Ivan Jurić, brigadir Marijan Zlatar, brigadir Vladimir Mikac, brigadir Drago Horvat i pukovnik Zdenko Blažičević.

Redom Hrvatskog križa odlikovani su brigadni general Drago Matanović i brigadir Ivan Jurić.

Redom Hrvatskog trolista odlikovani su general bojnik Drago Lovrić, brigadir Jozo Miličevič, brigadir Branko Katalinić, pukovnica Mirjam Antolić, pukovnik Danko Uroić, pukovnik Željko Ljubas i bojnik Slavko Svečnjak.

Redom Hrvatskog pletera odlikovan je general pukovnik Mladen Kruljac.

Medalja za iznimne pothvate dodijeljena je general pukovniku Darku Grdiću i general bojniku Mati Obradoviću.

Pohvalom Vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su general pukovnik Slavko Barić, general pukovnik Marijan Mareković, general bojnik Viktor Koprivnjak, komodor Ante Urlić, kapetan bojnog broda Robert Hranj i brigadir Josip Pačarić.

Ručnim satom s posvetom Vrhovnog zapovjednika OSRH nagrađen je general pukovnik Mladen Kruljac.

U povodu 15. obljetnice OSRH Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik odlikovao je i pohvalio brojne hrvatske ratne postrojbe, zapovjedništva i stožere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙