FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević Mesiću predstavio "Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH"

ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima predstavio je danas predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću "Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH.
ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević sa suradnicima predstavio je danas predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku Stjepanu Mesiću "Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH.

Predstavljanje je bilo u Uredu predsjednika, a dokument će Vlada u saborsku proceduru uputiti koncem lipnja.

Rončević je nakon prezentacije koja je bila zatvorena za novinare rekao da je predsjednik Mesić zadovoljan predstavljenim dokumentom i da ga je podržao.

Kada je o finacijskim pokazateljima riječ "Dugoročni plan razvoja OSRH" dobio je pozitivnu recenziju hrvatskog Ekonomskog instituta. Rončević je rekao da se po preporukama NATO-a za finaciranje obrambenog sustava preporuča dva posto BDP-a, a to bi se dostiglo do 2010. To je objektivno, dodao je Rončević, istaknuvši da se do tada očekuje i rast BDP-a.

"Dugoročni plan razvoja OSRH" obuhvaća razvoj sve tri grane Oružanih snaga, a okosnica mu je razvoj Kopnene vojske koja bi trebala činiti 80 posto ukupnog vojnog sastava. Funkcija zračnog nadzora i patroliranja ostat će i dalje osnovna zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s jačanjem transportne komponete. U tom je dijelu vidno naznačena nabava novih helikoptera. Nabavili bi se od Ruske Federacije u okviru rješavanja klirinškog duga vrijednosti do 65 milijuna američkih dolara.

Zadaća Hrvatske ratne mornarice je zaštita hrvatskih interesa na Jadranu, rekao je Rončević dodajući da je u tom kontekstu vrlo važna obalna straža. Najavio je da bi Hrvatski sabor do kraja godine trebao usvojiti i Zakon o obalnoj straži.

Dokument predviđa i sudjelovanje pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama i to njih oko 800 što je oko osam posto OSRH-a.

Dokument je provediv te podložan mogućoj reviziji sukladno novonastalim okolnostima, zaključio je ministar Rončević.

Inače, na novinarski upit kako komentira napise da je zbog proslave 15-te obljetnice OS RH odgođena tradicionalna biciklijada Rončević je pokazao dopis upućen ŠRC Jarun još 22. rujna prošle godine u kojem MORH traži da mu se omogući termin za proslavu.

Zašto organizator biciklijade na vrijeme o tome nije obaviješten, upitao je i dodao kako su se termini tih dviju manifestacija trebali uskladiti.

(Hina) xaš ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙