FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

P. Kovačević: i premijera birati neposredno

ZAGREB, 24. svibnja (Hina) - HSP-ovac Pero Kovačević ustvrdio je danas da bi građani i premijera trebali birati neposredno.
ZAGREB, 24. svibnja (Hina) - HSP-ovac Pero Kovačević ustvrdio je danas da bi građani i premijera trebali birati neposredno.

Podržavam neposredan izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ali i neposredan izbor predsjednika Vlade, jer bi i to vjerojatno bila volja birača, rekao je Kovačević u saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o neposrednom izboru lokalnih čelnika.

Time bi se ustvari uveo predsjednički sustav, imali bi predsjednika države s ovlastima iz predsjedničkog sustava, što bi značilo dokidanje onoga što imamo, odgovorio je Marin Jurjević (SDP).

Najbolje bi bilo da i zastupnike biramo neposredno, ali tome se protive velike stranke, dodao je Damir Kajin (IDS).

I dok HDZ-ovi zastupnici hvale Vladin prijedlog zakona, oporbeni ustrajavaju da ga Vlada treba uputiti u treće čitanje i doraditi, jer, kako tvrdi Kovačević, zakon liči na 'bliske susrete treće vrste', govori da će se nešto dogoditi, ali ne kaže kada i kako.

Otvorili su i pitanje (ne)spojivosti zastupničke dužnosti.

HSS drži da gradonačelnik, župan i gradonačelnik Zagreba ne bi mogli biti zastupnici, dok bi to dozvolili načelnicima općina.

Zašto bi predsjednik županijske skupštine mogao biti zastupnik, ne i gradonačelnik gradića, upitao je Zvonimir Mršić (SDP).

Zloupotrebom zastupničke dužnosti, Josip Leko (SDP) nazvao je argumentaciju da načelnik, gradonačelnik i župan koji je ujedno i zastupnik može tu dužnost koristiti kako bi svojoj izvršnoj dužnosti priskrbio bolju poziciju. Zastupnička je dužnost, podsjeća, predviđena za čuvanje općeg interesa građana.

Raspravljajući o zakonu koji će građanima omogućiti da na lokalnim izborima 2009. neposredno biraju načelnike općina, gradonačelnike i župane, zastupnici su se dotaknuli i posljednjih lokalnih izbora, poglavito trgovine mandatima, odnosno 'promjenom dresova'.

Davorko Vidović (SDP) ustvrdio je kako su promjenom dresova, dva vijećnika u Sisku stekla 'opipljivu materijalnu korist'. Jednom je omogućen otkup stana po nižoj cijeni, zaposlenje djeteta itd, ustvrdio je.

Sabor će i popodne raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙