FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica sindikata javnih službi protiv nove verzije Nacionalne strategije zdravstva

ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne prihvaća novu verziju Nacionalne strategije zdravstva već traži povratak na prethodnu verziju koja je bila dogovorena još u siječnju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika Matice.
ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi ne prihvaća novu verziju Nacionalne strategije zdravstva već traži povratak na prethodnu verziju koja je bila dogovorena još u siječnju, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare čelnika Matice.

Nova verzija Strategije otvara širom vrata privatizaciji zdravstvenog sustava nauštrb javnog karaktera hrvatskog zdravstva, a mi ne možemo dopustiti da zdravlje u Hrvatskoj postane roba, istaknula je predsjednica Matice Zdenka Gizdić.

Za to su djelomice krivi i sindikati koji su nakon dogovora s premijerom Ivom Sanaderom u siječnju, kada je prihvaćena Strategija koja je vodila hrvatsko zdravstvo u dobrom smjeru, organizirali potpisivanje peticije protiv zdravstvene reforme, rekla je Gizdić.

Peticiju, koju nije poduprla jedino Matica, iskoristile su interesne skupine da bi zaustavile reformu zdravstva i okrenule je u suprotnom smjeru - prema jačanju privatizacijskih elemenata, ustvrdio je dopredsjednik Matice Vilim Ribić.

Hrvatska liječnička komora, koja štiti interes skupine liječnika, i lobistički krugovi oko predsjednika Povjerenstva za zdravstvenu reformu Andrije Hebranga ponovno su "podvalili" privatizirani model, suprotno dogovoru s premijerom od 23. siječnja, rekao je Ribić.

Kao dokaz tome Ribić je naveo odustajanje od ukidanja odredbe kojom je liječnicima dozvoljeno da nakon redovitog radnog vremena mogu u svojim bolnicama obavljati privatnu praksu.

"Kada sam na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) zatražio zakonsku zabranu davanja poklona liječnicima, Hebrang mi je odgovorio da je to 'u tradiciji hrvatskog naroda'", kazao je Ribić dodavši da to pokazuje mentalitet onih koji vode zdravstveni sustav.

Matica stoga traži povratak na prethodnu verziju Strategije koja je predviđala jasnu razdiobu javnog i privatnog zdravstva, a u tome je sada na zajedničkim pozicijama s drugim sindikalnim središnjicama, rečeno je na konferenciji.

Na jučerašnjoj sjednici GSV-a dogovoreno je da se u ponedjeljak održi radionica na kojoj bi trebalo konačno definirati Nacionalnu strategiju zdravstva, a dan kasnije bi na drugoj radionici trebalo uskladiti prateće zakone.

Nakon toga četiri zdravstvena zakona - o osobnom i dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, zdravstvenoj zaštiti i zaštiti zdravlja na radu, bit će upućena na sjednicu GSV-a, a potom u Vladu i saborsku proceduru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙