FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Rusija i Hrvatska finalizirale su sporazum o vraćanju 185,7 milijuna američkih dolara sovjetskog klirinškog duga Zagrebu robnim isporukama i uslugama i on će uskoro biti potpisan, doznaje Hina u srijedu iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi. "Finaliziranje sporazuma je pri kraju i uskoro će ga potpisati hrvatski ministar financija Ivan Šuker i pomoćnik ruskog ministra financija Sergej Starčok", kazao je izvor u Vladi. Ruski poslovni dnevnik Kommersant objavio je prošlog tjedna da će Rusija i Hrvatska krajem svibnja potpisati sporazum o rješavanju klirinškog duga Zagrebu robnim isporukama i uslugama. Veći dio duga u iznosu od 105 milijuna dolara, napisao je Kommersant, riješit će se izgradnjom novog energetskog bloka od 230 megavata za termoelektranu u Sisku, a to će realizirati ruska tvrtka Tehnopromexport. Ostatak duga bit će plaćen isporukom helikoptera, tvrdi Kommersant. Kako se doznaje iz hrvatskih izvora, u sklopu otplate duga također je predviđena i gradnja dionice plinovoda na hrvatsko-mađarskoj granici.

BRUXELLES - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn upozorio je u srijedu europske čelnike da ne određuju konačne granice Europske unije, upozoravajući da bi se time zemljama poput Ukrajine ili zapadnog Balkana nepravedno uskratila perspektiva članstva. "Granice mogu oslabiti EU", rekao je Rehn u intervjuu za belgijski dnevnik De Standaard istaknuvši da nije mudro na karti povlačiti debele geografske granice. Rehn je kazao da bi bila strateška pogreška kada bi EU Ukrajini rekla 'nikada' dodajući da bi to uništilo utjecaj EU i oslabilo je.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u srijedu španjolskog državnog tajnika za trgovinu i turizam Pedra Meiju, priopćio je Ured predsjednika. Predsjednik Mesić pozdravio je podršku Španjolske približavanju Hrvatske europskim integracijama te sve veći interes za suradnjom u gospodarstvu. Meija je istaknuo kako najveća korist španjolskog dvadesetogodišnjeg članstva u Europskoj uniji nije primljena materijalna pomoć, već razvoj institucija koje omogućuju konkurentno tržišno poslovanje i privlačenje kapitala. U tom pogledu, Španjolska podržava Hrvatsku, ali i želi joj pomoći i svojim iskustvima, naglasio je Meija.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u srijedu izaslanstvo Kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke (SPD) u njemačkom Bundestagu, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Gosti su Mesiću zrijekom zahvalili na njegovim javnim istupanjima u kojima dosljedno promiče viziju ujedinjene Europe, naglašavajući potrebu prihvaćanja i provođenja europskih kriterija i standarda, te razbijajući predrasude da je ujedinjena Europa neprijatelj Hrvatske.

ATENA - Grčka u srijedu nastavlja potragu za pilotom nestalim u utorak nakon sudara grčkog i turskog zrakoplova F-16 iznad Egejskoga mora, gdje se te dvije države spore oko granica zračnoga prostora. Spasilački brodovi i helikopteri pretražuju područje oko otoka Karpathosa i traže 36-godišnjega pilota Costasa Iliakisa. Vlasti su najavile da će potraga trajati do 72 sata nakon sudara. Nesreća se dogodila kad su grčki avioni presreli turske jer je službena Atena tvrdila da su narušili njezin zračni prostor. Turski pilot koji je sudjelovao u sudaru katapultirao se i spasio ga je trgovački brod koji je tuda plovio.

BAGDAD - Bivši zamjenik iračkog premijera Tarik Aziz počeo je u srijedu svjedočiti na suđenju bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu pred Visokim iračkim kaznenim sudom u Bagdadu koji ga tereti, kao i sedam njegovih suradnika, za masakr u šijitskom selu Dujailu. Aziz je kazao da nema ništa sa slučajem Dujail kada je u masakru u šijitskom selu Dujail 1982. godine pobijeno 148 osoba nakon neuspjelog atentata na konvoj Sadama Huseina. Aziz je rekao da je taj atentat bio jedan u nizu pokušaja ubojstava na dužnosnike koji su počeli 1978. godine i čija je i sam bio meta.

LONDON - Rolling Stonesi su u srijedu objavili odgodu prvih 15 koncerata europskog dijela svoje svjetske turneje, među kojima i Zagreb, dok se gitarist Keith Richards ne oporavi od ozljede glave. Organizator koncerata LD Communications objavio je da će europski dio turneje "The Bigger Bang", koja je trebala početi u subotu u Barceloni, početi u srpnju te da će grad gdje će biti održan prvi koncert biti tek objavljen. Odgođeni su tako koncerti u Barceloni i Madridu, Bruxellesu, Parizu, Bergenu, Horsensu (Danska), Goeteborgu, Sankt Petersburgu, Brnu, Varšavi, Beču, Milanu, Ateni i Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙