FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatska je na putu prema punopravnom članstvu u Europsku uniju i mi s njemačke strane to u potpunosti podupiremo, izjavio je u utorak u Zagrebu na konferenciji za novinare Axel Schafer, zastupnik u Bundestagu i glasnogovornik za pitanja europske politike Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu. "Želimo da slijed proširenja EU-a bude po nekoj formulaciji koja bi se zvala 10 (val proširenja iz 2004.), plus dva ( Bugarska i Rumunjska), plus 1, a da taj jedan bude Hrvatska", kazao je. Izaslanstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke iz Bundestaga boravi u posjetu Hrvatskoj od 22. do 24. svibnja, a u njemu su osim Schafera zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za Europsku uniju Josip Juratović, te savjetnica za europsku politiku Kluba zastupnika SPD-a Jutta Tiedtke.

ZAGREB - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac primio je u utorak u radni posjet izaslanstvo Kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u njemačkom Bundestagu, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću. Na sastanku se razgovaralo o politici prema nacionalnim manjinama u Republici Hrvatskoj u procesu pristupanja EU, unaprjeđivanju parlamentarne suradnje između Hrvatskog sabora i njemačkog Bundestaga, te značenju i perspektivi Europske unije. Pupovac je naglasio da politika prema nacionalnim manjinama predstavlja važnu kariku hrvatske politike, te da je manjinska komponenta usko vezana uz jačanje demokratskih institucija, kako u RH tako i u ostalim zemljama regije.

ZAGREB - Obitelj hrvatskoga generala Ante Gotovine, kojega je Haški sud optužio za ratne zločine, zatražila je u utorak njegovo oslobađanje iz zatvora u Haagu, priopćio je, kako navodi France presse, Gotovinin odvjetnik. Dva dana nakon što su Crnogorci glasovali u korist neovisnosti svoje zemlje, piše France presse, odvjetnik Henri de Beauregard, kojeg francuska agencija navodi kao Gotovinina branitelja, prosvjedovao je u priopćenju protiv zatvaranja Ante Gotovine "samo zato što je i on sudjelovao u oslobađanju svojega naroda od srpskoga tutorstva". Odvjetnik Ante Gotovine Luka Mišetić rekao je za Hinu da Gotovina nema francuskih odvjetnika te da ne zna o kome je riječ. "Svatko ima pravo kao privatna osoba reći svoje mišljenje, a dalje to ne bih komentirao", rekao je Mišetić u telefonskom razgovoru za Hinu.

BRUXELLES - Autobus kojim je iz Pule u Bruxelles doputovalo izaslanstvo Istarske županije nestao je s označenog parkirališta u središtu glavnog grada Belgije, a policijska istraga zasad još nije dala rezultata, doznaje se u utorak u Bruxellesu. Autobusom pulskih registarskih oznaka u nedjelju je u Bruxelles doputovalo izaslanstvo Istarske županije. Nakon provjere na policiji ustanovljeno je da autobus nije odvezen zbog eventualno nepropisnog parkiranja. Hrvatska veleposlanica u Belgiji Ljerka Alajbeg prenijela je da joj je jedan policijski dužnosnik rekao da u njegovoj dugogodišnjoj policijskoj karijeri još nije zabilježena krađa autobusa. Policija pokušava ući u trag nestalom autobusu.

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini vjerojatno postoji još 150 do 180 neotkrivenih masovnih grobnica, izjavio je u utorak u Sarajevu ravnatelj državnog Instituta za nestale osobe Amor Mašović. Kako je prenijela agencija Fena, Mašović je na tribini održanoj na Fakultetu islamskih znanosti podsjetio da je u BiH dosad pronađeno 360 masovnih grobnica u kojima je pronađen velik broj posmrtnih ostataka osoba koje su registrirane kao nestale. Prema dostupnima podacima, tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nestalo je gotovo 28 tisuća osoba, a najveći broj njih, gotovo 90 posto, bošnjačke su nacionalnosti. Među nestalima je, po Mašovićevim rječima, šest posto Srba, dva posto Hrvata i dva posto pripadnika ostalih naroda.

SARAJEVO - Predstavnici pet najutjecajnijih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini potvrdili su u utorak da paket ustavnih reformi dogovoren tijekom proljeća i dalje smatraju najboljim rješenjem koje je u ovom trenutku moguće postići i naglašavaju da i dalje očekuju njegovo prihvaćanje. Predsjednici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH, Socijaldemokratske partije, Stranke nezavisnih socijaldemokrata, Srpske demokratske stranke i predstavnik Partije demokratskog progresa okupili su se ponovo u Sarajevu na poziv američkog veleposlanika u BiH Douglasa McElhaneyja. "Ovaj paket predloženih ustavnih reformi predstavlja najbolji način za uspostavu učinkovitijeg sustava vlasti u BiH usuglašenog s europskim standardima", stoji u zajedničkom priopćenju nakon susreta.

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine dao je u utorak suglasnost za stupanje na snagu ugovora Hrvatske i BiH o suradnji na području prava žrtava rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji. Za ovaj ugovor glasovalo je devet, a protiv su ponovo bila četvorica bošnjačkih zastupnika koji su u ožujku spriječili prihvaćanje ovog dokumenta pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa tražeći, sukladno propisanoj proceduri u takvim slučajevima, očitovanje Ustavnog suda BiH. Sud je 31. ožujka donio odluku po kojoj odredbe ugovora ne ugrožavaju vitalni interes bilo kojeg naroda. Samo u prvoj godini provedbe ugovora iz hrvatskog proračuna bi kao pomoć stradalnicima HVO-a trebalo biti osigurano oko 40 milijuna kuna.

PODGORICA - Predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je u utorak u Podgorici da će u četvrtak održati izvanrednu sjednicu Vijeća ministara Državne zajednice na kojoj će podnijeti ostavku. "Doći ću u Beograd kako bih, najvjerojatnije u četvrtak, održao posljednju sjednicu Vijeća ministara i podnio ostavke na mjesto predsjednika tog tijela i predsjednika Državne zajednice", kazao je Marović. Prema njegovim riječima, to će biti i prilika za dogovor o formiranju radne skupine koja bi u svakom ministarstvu obavljala poslove do konačnog dogovora vlada Srbije i Crne Gore.

BEOGRAD - Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je u utorak da će Srbija priznati konačni rezultat referenduma, ali se "još moraju pričekati konačni rezultati". Nakon razgovora s posebnim izaslanikom Europske Unije za referendum u Crnoj Gori Miroslavom Lajčakom, Koštunica je "izrazio spremnost da, nakon proglašenja konačnih rezultata, Srbija prizna ishod, ma kakav bio". On je novinarima rekao kako očekuje da eventualni razlaz dvije države neće predstavljati poseban problem i podsjetio da bi, prema odredbama Ustavne povelje o državnoj zajednici SCG, u tom slučaju Srbija bila nasljednica svih međunarodnih prava i obveza.

PODGORICA - Unionistički blok koji se zauzimao za očuvanje Državne zajednice ponovno je zatražio od Republičke referendumske prebrojavanje glasačkih listića na svim glasačkim mjestima ističući da do tada, kako je novinarima u utorak priopćio Predrag Popović, neće priznavati rezultate referenduma. Blok traži i to da se na biralištima na kojima je u posljednjih sat i pol primijećena velika izlaznost usporede potpisi na biračkom materijalu s potpisima iz izvoda osobnih iskaznica. Unionistički blok, rekao je Popović, želi da se "utvrdi nesporan rezultat referenduma da bismo znali kako da se u toj situaciji ponašamo. Da li da priznamo rezultat ili da postupimo drukčije." Glasnogovornik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić pozvao je unioniste da prestanu manipulirati crnogorskom javnošću.

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da prihvaća preliminarne rezultate referenduma u Crnoj Gori koje je utvrdila Republička referendumska komisija te je čestitao građanima Crne Gore. "Ja sam se kao predsjednik zalagao za očuvanje zajedničke države, ali kao predsjednik jedne demokratske zemlje, spreman sam prihvatiti većinsku odluku naroda Crne Gore", rekao je Tadić. Tadić je pozvao sve političke subjekte u Srbiji i Crnoj Gori da omoguće Republičkoj referendumskoj komisiji da utvrdi konačne rezultate i otkloni sve sumnje u tijek referendumskog procesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙