FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schafer: SPD u potpunosti podržava ulazak RH u članstvo EU-a

ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska je na putu prema punopravnom članstvu u Europsku uniju i mi s njemačke strane to u potpunosti podupiremo, izjavio je u utorak u Zagrebu na konferenciji za novinare Axel Schafer, zastupnik u Bundestagu i glasnogovornik za pitanja europske politike Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu.
ZAGREB, 23. svibnja 2006. (Hina) - Hrvatska je na putu prema punopravnom članstvu u Europsku uniju i mi s njemačke strane to u potpunosti podupiremo, izjavio je u utorak u Zagrebu na konferenciji za novinare Axel Schafer, zastupnik u Bundestagu i glasnogovornik za pitanja europske politike Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu.

"Želimo da slijed proširenja EU-a bude po nekoj formulaciji koja bi se zvala 10 (val proširenja iz 2004.), plus dva ( Bugarska i Rumunjska), plus 1, a da taj jedan bude Hrvatska", kazao je.

Izaslanstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke iz Bundestaga boravi u posjetu Hrvatskoj od 22. do 24. svibnja, a u njemu su osim Schafera zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za Europsku uniju Josip Juratović, te savjetnica za europsku politiku Kluba zastupnika SPD-a Jutta Tiedtke.

Tijekom posjeta izaslanstvo je održalo niz susreta s hrvatskim dužnosnicima, a u središtu razgovora bile su reforme za pripremu članstva i pregovori RH o pristupanju EU-u, stajališta Hrvatske o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a i europskom Ustavu, procjena razvoja jugoistočne Europe u svjetlu približavanja Uniji, kao i bilateralni odnosi između hrvatske i Njemačke te političko, gospodarsko i socijalno stanje u RH i politika prema manjinama, rečeno je na konferenciji za novinare.

Govoreći o otvaranju pristupnih pregovora 3. listopada prošle godine o ulasku Hrvatske u članstvo EU-a, Schafer je rekao da je "čista bajka" da je Austrija sama dovela do otvaranja pregovora. "Njemačka je bila ta zemlja koja je u odlučujućoj mjeri, kako na unutarnjem tako i na vanjskom i europskom planu dala svoj doprinos da se otvore pregovori s Hrvatskom", istaknuo je.

Schafer je rekao da u ovom trenutku nitko ne može reći kada će biti okončani pregovori o pristupanju RH u punopravno članstvo EU-a, te da je tu i sporazum iz Nice koji predviđa članstvo 27 zemalja u EU tako da bi se moralo izmijeniti taj sporazum u jednom dijelu kako bi se mogla primiti 28 članica.

"Jamčim vam da ćemo mi smoći kreativne inicijative i snage... da promijenimo ovo ograničenje (u sporazumu iz Nice)".

Upitan o mogućem datumu ulasku Hrvatske u EU, on je rekao da bi iznošenje bilo kojeg datum bila špekulacija te da je bitno da zemlja ispunjava kriterije i da se završe pregovori o poglavljima.

"Pregovore s Hrvatskom vodimo prema uspjehu i oni će biti okončani s uspjehom", rekao je Schafer.

Juratović je izjavio na konferenciji za novinare da mu je vrlo drago što priprema i sam tijek pregovora idu u pozitivnom smjeru.

Izaslanstvo Kluba zastupnika SPD-a u Bundestagu u srijedu će primiti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Ivica Račan i šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙