FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 23. svibnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader razgovarao je u utorak s članovima izaslanstva Kluba zastupnika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu o putu Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj Uniji i NATO-u i dobio od njih potporu za što brže priključenje Hrvatske Uniji, doznaje se iz priopćenja vladinog Ureda za odnose s javnošću. Izaslanstvo njemačkih socijaldemokrata predvodili su Axel Schaefer, zastupnik u njemačkom Bundestagu i glasnogovornik Kuba SPD-a za europsku politiku, te Josip Juratović, zastupnik u Njemačkom Bundestagu i izvjestitelj za Hrvatsku u Odboru za Europsku uniju. Schaefer je naglasio kako Hrvatska pripada 5. krugu proširenja Europske unije koji je započeo 2004. godine te da u tom smislu njemački socijaldemokrati kao partneri u koalicijskoj vladi podržavanju što skoriji pristup Hrvatske Europskoj uniji.

ZAGREB - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) smatra kako je 2005. bila godina paralize međunarodnih političkih institucija, godina urušavanja i zanemarivanja temeljnih načela u ime rata protiv terorizma, godina nerješavanja gospodarskih i socijalnih problema u svijetu, sve zbog rata protiv terorizma kojim je zauzeta cjelokupna međunarodna politička agenda i koji je postao smisao samom sebi. To je u utorak u Zagrebu rekao tajnik Ureda Amnesty International Hrvatske (AIH) Edin Tuzlak na konferenciji za novinare u povodu objave redovnog godišnjeg izvješća AI "Stanje ljudskih prava u svijetu". "Cjelokupna međunarodna politička agenda zauzeta je ratom protiv terorizma. On je postao smisao samom sebi i istodobno problem cjelokupnog čovječanstva", rekao je Tuzlak.

BEOGRAD - Američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt čestitao je u utorak Crnoj Gori na načinu na koji je proveden referendum i u priopćenju pozvao Crnu Goru i Srbiju da zajedno rješavaju praktična pitanja kako bi se primijenila volja izražena na referendumu. "Čestitam narodu Crne Gore na mirnom, demokratskom i transparentnom načinu na koji je proveden referendum. Narod i lideri na obje strane pokazali su političku zrelost u ovoj povijesnoj prilici", poručio je Polt u priopćenju što ga prenosi agencija Beta. U priopćenju se dodaje "da SAD u potpunosti podržavaju procjene OESS-ovog Ureda za demokratske institucije da je referendum proveden u skladu s pravilima OESS-a i Vijeća Europe kao i međunarodnim standardima".

ŠANGAJ - Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s katoličkim biskupom Aloysiusom Jinom u Šangaju kako bi razgovarali o vjerskoj slobodi u utorak, posljednjeg dana njezina dvodnevnog posjeta Kina. Biskup Jin (91) bio je u zatvoru 27 godina, a pušten je na slobodu 1982. Merkel je već razgovarala s kineskim državnim i stranačkim dužnosnicima o ljudskim pravima u ponedjeljak i rekla je da će to i dalje biti tema u kontaktima s Pekingom i da ona "neće završiti pod stolom".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u utorak u nastupni posjet veleposlanika Republike Koreje Eoma Seocka-Jonga. Kako je priopćeno, predsjednik Sabora i korejski veleposlanik u razgovoru su zaključili da su bilateralni odnosi dviju država u uzlaznoj putanji, te da svakako treba iskoristiti otvorene gospodarske mogućnosti. Korejski veleposlanik je rekao kako bi u cilju poboljšanja odnosa trebalo intenzivirati razmjenu posjeta na najvišoj državnoj razini te je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora da što skorije dođe u službeni posjet Koreji. Dogovoreno je i da se potakne osnivanje skupina prijateljstva u hrvatskom i korejskom parlamentu.

PEKING - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan pozvao je u utorak pet zemalja koje pregovaraju sa Sjevernom Korejom o njezinu nuklearnom programu da ulože veće napore kako bi se pregovori pomakli s mrtve točke. "Ne možemo dopustiti da se trenutni zastoj nastavi", rekao je Annan u govoru pred studentima Pekinškog sveučilišta. Annan je osobito naglasio kako Kina ima "ključnu ulogu" u tim pregovorima. "Kinesko vodstvo bit će ključno kako bi se osiguralo da multilateralni diplomatski napori rezultiraju Korejskim poluotokom slobodnim od nuklearnog oružja", rekao je. Pregovori u sklopu kojih s vlastima u Pjongjangu pregovaraju Sjedinjene Države, Južna Koreja, Japan, Kina i Rusija, u zastoju su od rujna prošle godine jer Pjongjang odbija daljnje razgovore dok ne riješi spor s Washingtonom oko američkih financijskih sankcija sjevernokorejskim tvrtkama i imovini.

SARAJEVO - Zastupnici iz Republike Srpske mogli bi blokirati rad Parlamenta Bosne i Hercegovine ukoliko Vijeće ministara BiH ne formira posebno povjerenstvo koje će se baviti istraživanjem ratnih zločina počinjenih na području Sarajeva, najavio je u utorak zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Nikola Špirić. Uspostavu povjerenstva mjesecima traže udruge koje okupljaju obitelji nestalih i poginulih Srba i koje tvrde kako je na području glavnog grada BiH nestalo ili ubijeno i više od pet tisuća njihovih sunarodnjaka. Zahtjev za istraživanje ratnih stradanja u Sarajevu koje bi se odnosilo na pripadnike svih etničkih skupina oba doma državnog parlamenta poduprla su u siječnju. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić prošlog je tjedna međutim ustvrdio kako se takvo tijelo neće formirati za njegova mandata.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader putuje u srijedu u radni posjet Slovačkoj gdje će u Bratislavi razgovarati sa svojim domaćinom Mikulašom Dzurindom, primit će ga predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, a posjetit će i Hrvatski kulturni centar u Devinskom Novom Selu. Razgovori dvojice premijera u srijedu poslije podne bit će prigoda za potvrdu dobrih bilateralnih odnosa Hrvatske i Slovačke, članice Europske unije koja redovito ističe punu potporu hrvatskom putu u euroatlantske integracije. Dzurinda, koji je u listopadu službeno posjetio Zagreb, tom je prigodom ponudio Hrvatskoj tim vrhunskih pregovarača za pomoć u pristupu EU. Tim je ovog mjeseca boravio u Hrvatskoj na razgovorima s hrvatskim pregovaračima.

ZAGREB - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović, članica Glavnog odbora i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena Mirjana Ferić-Vac, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i članica Izvršnog odbora, tajnica SDFŽ Karolina Leaković predstavljat će SDP Hrvatske na godišnjem Kongresu Žena Stranke europskih socijalista u srijedu u Kopenhagenu, priopćeno je iz SDP-a. Tema ovogodišnjeg kongresa je "Žene, religija i kultura u Europi". Na Kongresu će se, između ostaloga, govoriti o ženama i islamu, o konzervativnim tendencijama u odnosu na dosegnutu razinu ženskih ljudskih prava u Europi, te o uvijek prisutnim rodnim stereotipima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙