FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 22. svibnja

ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 22. svibnja.
ZAGREB, 22. svibnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 22. svibnja.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) javno će biti otvorene ponude za odabir financijskog savjetnika hrvatske Vlade u postupku nastavka privatizacije Hrvatskih telekomunikacija. Vlada je u travnju pozvala šest uglednih investicijskih banaka da podnesu ponudu za savjetnika u daljnjoj privatizaciji HT-a. (14,00 sati, HFP, Ul. Ivana Lučića 6)

PULA - Državne mjere za uspješnu provedbu ovogodišnje turističke godine, Hrvatska u svjetskom turističkom okruženju te poslovanje putničkih agencija neke su od tema ovogodišnje Skupštine Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA). Uz predstavnike putničkih agencija, u radu Skupštine sudjelovat će i predstavnici Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Državnog inspektorata, Hrvatske turističke zajednice i dr. Uoči početka skupštine, predstavnici UHPA-e održat će konferenciju za novinare. (HGK-Komora Pula, Carrarina 5, konferencija za novinare u 10,00 sati, Skupština u 11 sati)

PULA - Svečano otvaranje 34. kongresa europskog udruženja koncesionara za autoceste i objekte s naplatom cestarine. Tema kongresa koji će okupiti visoke dužnosnike europskog parlamenta, europske komisije te predstavnici tvrtki ili društava članica ASECAP-a je "Učinkovitost i uloga privatno-javnog partnerstva u izgradnji sigurnih i pouzdanih autocesta u proširenoj Europi" (09,00 sati, hotel Histria)

ZAGREB - Dug središnje države tijekom veljače povećan je za svega 37 milijuna kuna te je na kraju tog mjeseca iznosio 107 milijardi kuna. Na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču 2005. godine, dug središnje države povećan je za 7,7 milijardi kuna, podaci su Hrvatske narodne banke. Pritom je unutarnji dug središnje države na godišnjoj razini povećan za 11,5 milijardi kuna, dok je inozemno zaduženje središnje države smanjeno za 3,86 milijardi kuna. U skladu s orijentacijom države na zaduživanje na domaćem tržištu kapitala došlo je i do promjene u strukturi duga. Dok je u veljači 2005. od ukupnog duga središnje države na inozemni dug otpadalo 54,3 posto, a unutarnji 45,7 posto, krajem veljače ove godine unutarnji dug čini 53,2 posto, a inozemni 46,8 posto od ukupnog duga središnje države. Po podacima HNB-a unutarnji dug središnje države krajem veljače iznosio je 56,9 milijardi kuna, a inozemni 50,1 milijardu kuna.

ZAGREB - Više od petina zaposlenih u Hrvatskoj ima samo osnovnu školu ili još niže obrazovanje, među nezaposlenima takvih je 18,7 posto, a među neaktivnim osobama starijim od 15 godina čak je 57 posto samo sa završenom osnovnom školom i niže od toga. Istodobno, među zaposlenima manje je od petine osoba sa visokim i višim obrazovanjem, među nezaposlenima takvih je manje od desetine, a među neaktivnim osobama nešto više od 9 posto je akademski obrazovanih osoba. Ovi podaci za drugo polugodište prošle godine iz Ankete o radnoj snazi Državnog zavoda za statistiku samo daju dodatnu težinu isticanju obrazovanja kao prioriteta u Hrvatskoj. Karakteristika je strukture zaposlenih u Hrvatskoj da udio zaposlenika sa nezavršenom i najviše završenom osnovnom školom, od ukupno 20,6 posto, premašuje udjel onih sa višim i visokim obrazovanjem koji iznosi 19,4 posto. Najviše je, 60 posto, onih sa završenom nekom od srednjih škola, od jedno- do četverogodišnje.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙