FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Internet je za neke ovisnost koja ugrožava obitelj

NEW YORK, 21. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Internet za neke ljude prerasta u ovisnost i negativno utječe na njihove i živote njihovih obitelji.
NEW YORK, 21. svibnja 2006. (Hina/Reuters) - Internet za neke ljude prerasta u ovisnost i negativno utječe na njihove i živote njihovih obitelji.

Iako još nije definiran kao istinska ovisnost, mnogi trpe posljedice opsjednutosti online svijetom, upozorava dr. Diane M. Wieland koja u ordinaciji u Lansdaleu u Pennsylvaniji liječi pacijente od računalne ovisnosti.

U nekih osoba internet može potaknuti ovisničko ponašanje i lažni osjećaj bliskosti s drugom osobom, piše Wieland u časopisu Perspectives in Psychiatric Care.

"Takvi cyberspace kontakti mogu dovesti do cyber poremećaja kao što su virtualni odnosi koji evoluiraju u online bračna nevjeru (cybersex) ili online seksualno kompulzivno ponašanje", piše liječnica.

"Opsjednutost i stalna želja za sjedenjem pred računalom dovode do zapuštanja stvarnih međuljudskih odnosa, sve do rastave", tvrdi dr. Wieland.

Učestalost internetske ovisnosti trenutačno je teško izmjeriti, ali na temelju podataka o ostalim ovisnostima, dr. Wieland misli da će pet do deset posto korisnika interneta doživjeti ovisnost.

Znaci i simptomi internetske ovisnosti razni su: opće zanemarivanje zdravlja i izgleda, skraćivanje sna zbog preduga boravka pred računalom te smanjenje fizičke aktivnosti i socijalne interakcije. Česti su suhoća očiju, sindrom karpalnoga tunela i ozljede nastale učestalim istim pokretom šake i prstiju.

Internetski ovisnici često imaju i "cyber drhtanje" kad nisu online: kad nisu uz računalo, pokazuju uznemirenost i prstima rade pokrete kao kod tipkanja.

Mnogi ovisnici o internetu otprije su depresivni, alkoholičari ili narkomani ili imaju tjeskobni poremećaj, kaže dr. Wieland koja predaje na školi za medicinske sestre sveučilišta La Salle.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙