FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trogir: porinut tanker za rusku kompaniju Novoship

TROGIR, 20. svibnja 2006. (Hina) - U trogirskom brodogradilištu danas je svečano porinut i imenovan tanker "NS Spirit" izgrađen za rusku kompaniju Coral Mist Tanker u vlasništvu Novorosijsk Shipping Company - Novoship.
TROGIR, 20. svibnja 2006. (Hina) - U trogirskom brodogradilištu danas je svečano porinut i imenovan tanker "NS Spirit" izgrađen za rusku kompaniju Coral Mist Tanker u vlasništvu Novorosijsk Shipping Company - Novoship.

"NS Spirit" posljednji je iz serije četiriju jednakih tankera izgrađenih za Novoship, s kojim "Brodotrogir" uspješno surađuje više desetljeća, ukupne vrijednosti 120 milijuna dolara.

Brod je izgrađen za samo deset i pol mjeseci, što je najbrže izgrađeni tanker takve vrste u Trogiru do sada.

Tanker namijenjen prijevozu kemikalija i naftnih prerađevina dug je 182 metra, širok 32, a visok 17 i pol metara. Nosivost mu je 47.400 tona.

Brzinom od 15,60 čvorova pogoni ga stroj marke MAN B&W, izgrađen u Brodosplitu i Uljaniku, maksimalne snage 9 i pol tisuća kW.

Svi brodovi iz serije građeni su pod nadzorom klasifikacijskog društva Det Norske Veritas.

Brod je prije porinuća blagoslovio pravoslavni svećenik Milorad Stanojević, a ime mu je nadjenula kuma Anna Vladimirovna Tiamushkina, predstavnica Novoshipa.

Predsjednik Uprave Mateo Tramontana istaknuo je kako ovakvim radom s daljnjom racionalizacijom i povećanjem proizvodnosti u Brodotrogiru namjeravaju ostvariti daljnja skraćenja rokova kao i uštede u troškovima gradnje brodova. Pohvale koje dolaze od kupaca za uspješno obavljene poslove, ocjene tržišta o projektima i kvaliteti izgrađenih brodova, koji se smatraju jako sofisticiranim, stvaraju optimizam u brodogradilištu za njegov budući rad i uspješnost u svim segmentima, rekao je Tramontana.

Novorossiysk Shipping Company, čiji su najviši čelnici nazočili i današnjem porinuću, velika je svjetska pomorska kompanija i dugogodišnji partner Brodotrogira. Najveća narudžba zaključena je 1993. godine, kada je ugovorena gradnja 12 handy-max tankera, ukupne vrijednosti oko 370 milijuna američkih dolara.

Na navoz s kojega je "NS Spirit" porinut 22. svibnja, bit će položena kobilica za novogradnju 315, prvi brod iz serije od šest za singapursku kompaniju Songa Shipholding Pte. Ltd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙