FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno izvješće o uzgoju konja u 2005.

ŽUPANJA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Uzgoj konja u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježi sve veći porast, a i zanimanje javnosti za konje i konjogojstvo sve je veće, rečeno je danas u Županji prilikom predstavljanja izvješća za 2005. Hrvatskog stočarskog centra o uzgoju konja.
ŽUPANJA, 19. svibnja 2006. (Hina) - Uzgoj konja u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježi sve veći porast, a i zanimanje javnosti za konje i konjogojstvo sve je veće, rečeno je danas u Županji prilikom predstavljanja izvješća za 2005. Hrvatskog stočarskog centra o uzgoju konja.

Predstavljanje je organizirao Hrvatski saveza udruga uzgajivača lipicanaca, a nazočni su mu bili brojni konjogojci i predstavnici hrvatskih konjogojskih udruga.

Voditelj uzgojnih programa konjogojstva Hrvatskog stočarskog centra Mato Čačić rekao je kako je u selekcijskom uzgoju u Hrvatskoj u 2005. bilo 10.319 konja, što je 1226 ili 11,6 posto više u odnosu na 2004.

Najveći broj konja pod selekcijskim obuhvatom nalazi se na području Sisačko-moslavačke županije u kojoj su 2943 grla, odnosno 28,5 posto od ukupnog broja konja u Hrvatskoj, rekao je Čačić, dodajući kako je porast broja konja registriran u sve tri skupine pasmina konja.

Najveći je porast u brojnom stanju ponija kojih je registrirano 450, a u odnosu na 2004., u 2005. godini njihov je broj porastao za 23,5 posto. I strane su studije pokazale kako su upravo poniji najsnažniji pokretači konjogojstva, rekao je Čačić.

"Te nam studije kazuju kako je od desetero djece koja su u kontakt s konjima došla preko ponija, dvoje ostalo u konjogojstvu", kazao je Čačić.

Dotičući se stanja u konjogojstvu u Slavoniji, Mato Čačić rekao je kako Slavonija kao uzgojno područje lipicanske pasmine predstavlja najveći svjetski bazen lipicanaca.

"Od ukupnog broja lipicanaca u svijetu, u Hrvatskoj se nalazi 14 posto, odnosno 910 grla te pasmine", rekao je dodavši kako se u ergelama nalazi 21 posto lipicanaca u Hrvatskoj.

Hrvatski stočarski savez posebno je zainteresiran za povećanje broja toplokrvnih konja, kojih je u Hrvatskoj 3591, odnosno 35 posto, dok najveću skupinu i dalje čine hladokrvnjaci kojih je registrirano 6278 grla, odnosno 61 posto, rekao je.

Od ukupnog broja prijavljenih uzgajivača u Središnjem popisu konja pri Hrvatskom stočarskom centru, u 2005. bio je aktivan 2251 uzgajivač, odnosno oko 54 posto. Najveći broj aktivnih uzgajivača nalazi se na području Sisačko-moslavačke županije (427), a najmanje ih je u Šibensko-kninskoj (3) i Ličko-senjskoj županiji (3). Najveći udio aktivnih, u odnosu na ukupan broj prijavljenih, uzgajivača je u Međimurskoj županiji (95,5 posto), a najmanji u Šibensko-kninskoj županiji (0,63 posto).

Čačić je također rekao kako u Hrvatskoj postoji ogroman prostor za povećanje broja konja te se tako procjenjuje da bi Hrvatska mogla imati i do 50.000 konja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙