FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2006.(Hina) -
ZAGREB, 19. svibnja 2006.(Hina) -

ZAGREB - Svečanim prijemom, Hrvatski sabor obilježit će danas 15. obljetnicu referenduma na kojem su se hrvatski građani plebiscitarno izjasnili za državnu samostalnost. Domaćin svečanosti, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, gostima će se obratiti prigodnim govorom, a na prijam je pozvano više od 400 uzvanika iz političkog, gospodarskog, vjerskog, znanstvenog, kulturnog života. Referendum o samostalnosti Republike Hrvatske održan je 19. svibnja 1991. Za državnu samostalnost odlučilo se više od 94 posto hrvatskih birača, a protiv ih je bilo 1,2 posto. Rezultati referenduma dali su legitimitet odlukama koje je poslije, u postupku razdruživanja s bivšom državom, SFRJ, donio Hrvatski sabor.

ZAGREB - U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) održana je jučer izborna skupština na kojoj su izabrani novi članovi Akademije. Na sjednici izborne skupštine prisustvovalo je 117 redovitih članova Akademije, pa je skupština imala potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluka o izboru. Natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja redovitih članova Akademije, izabrani su za redovite članove: u Razredu za društvene znanosti: Zvonko Posavec; u Razredu za prirodne znanosti: Pavao Rudan; u Razredu za medicinske znanosti: Ivica Kostović i Željko Reiner; u Razredu za filološke znanosti: Dunja Fališevac; u Razredu za književnost: Zvonimir Mrkonjić; u Razredu za likovne umjetnosti: Boris Bućan, Dinko Kovačić i Branko Kincl; u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju: Nikša Gligo; u Razredu za tehničke znanosti: Marin Hraste i Vlasta Piližota. Izabrano je i 9 dopisnih članova te 20 članova suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nakon ovogodišnjih izbora u Akademiji ima ukupno 154 redovita člana, zatim 142 dopisna člana i 97 članova suradnika.

ZAGREB - Sedam godina nakon što je pronađen u moru kod otoka Lošinja, restaurirani, dvije tisuće godina star antički kip Apoksiomen izložen je sinoć u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložbu "Hrvatski Apoksimeon" otvorio je ministar kulture Božo Biškupić u nazočnosti velikoga broja uzvanika među kojima je bio i predsjednik Vlade Ivo Sanader sa suprugom. Izložbu u središtu koje je impozantna antička skulptura prati opsežna dokumentacija od pronalaska djela sve do završetka restauratorsko-konzervatorskih radova. Autor izložbe je arhitekt Branko Silađin. Biškupić je istaknuo da je riječ o jednom od najvažnijih arheoloških nalaza, brončanoj statui antičkoga atlete - pravog umjetničkog oličenja antičkoga ideala o zdravlju tijela i duha. Hrvatski Apoksimeon obogatio je hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu, rekao je Biškupić.

ZAGREB - U povodu 150. godišnjice rođenja Vlahe Bukovca (1855.-1922.), sinoć je predstavljena reprezentativna monografija dr. Vere Kružić Uchytil posvećena najistaknutijem hrvatskom slikaru na prijelazu 19. u 20. stoljeće, koji je ostavio više od 1300 djela u Hrvatskoj i Europi, pokrenuo umjetnički život u Zagrebu i potaknuo razvoj cijele jedne slikarske generacije. Luksuzno opremljena knjiga tiskana je na 500 stranica i donosi preko 400 reprodukcija crno-bijelih i slika u boji. Izdavač je Nakladni zavod Globus (NGZ), a urednik monografije je Tonko Maroević. Monografije je podijeljen je u tri dijela - slikarev život, djelo te prilozi. Autorica Vere Kružić Uchytil iscrpno je prikazala glavna razdoblja Bukovčeva života u Parizu, Zagrebu, Cavtatu i Pragu, a tu periodizaciju slijedi i u analizi slika, interpretaciji stilskih značajki i kvalitativnih osobitosti slika, rekao je direktor NZG Tomislav Pušek.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz u prvom tromjesečju ove godine bio je veći za 388 milijuna američkih dolara nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a na taj je porast najviše utjecao povećani izvoz brodova, naftnih derivata te hrane i pića. Istodobno je uvoz povećan za 672 milijuna USD, čemu je pak najviše doprinijela povećana vrijednost kod uvoza sirove nafte i zemnog plina, potom koksa i naftnih derivata, zatim motornih vozila te strojeva i uređaja. Ukupno je u prva tri mjeseca ove godine iz Hrvatske izvezeno roba u vrijednosti od 2,35 milijardi dolara, što predstavlja porast od 19,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Robni je uvoz pak u prvom tromjesečju ove godine iznosio 4,73 milijarde dolara ili 16,5 posto više nego u istom razdoblju 2005.

ZAGREB - Nastavlja se trend pada vrijednosti građevinskih radova koje hrvatske tvrtke izvode u inozemstvu. Hrvatske građevinske tvrtke u inozemstvu su u 2005. godini obavile radova u vrijednosti od 822,5 milijuna kuna, što je za 14,7 posto manja vrijednost nego u godini prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Istodobno je vrijednost ugovorenih radova domaćih građevinara za izvođenje na gradilištima u inozemstvu u prošloj godini iznosila 802,2 milijuna kuna, što je 25,2 posto posto manja vrijednost novih narudžbi u odnosu na 2004. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙