FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 18. svibnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB- Ministarsvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva nastavilo je danas s uklanjanjem bespravnih objekata na Viru, u uvalama Smratina i Slatina, i do sada je u potpunosti uklonjeno ukupno šest bespravnih objekata - četiri jučer i dva danas, priopćeno je poslijepodne iz Ministarstva. Tijekom današnjeg dana uklonjen je jedan apartmanski objekt s tri apartmana u vlasništvu hrvatskih državljana i jedan apartmanski objekt s osam apartmana u vlasništvu mađarskih državljana. Ministarstvo napominje da je svih 10 objekata koje Građevinska inspekcija trenutačno obrađuje u uvalama Smratina i Slatina izgrađeno bez lokacijske i građevinske dozvole u području do 70 metara od mora, u kojem nije dopuštena gradnja te stoga ne mogu biti uvršteni u Prostorni plan niti mogu dobiti građevinsku dozvolu. Uklanjanje bespravno sagrađenih objekata na Viru nastavlja se i sutra.

VARAŽDIN - Mađarsko i slovensko ministarstvo unutarnjih poslova podupirat će hrvatske kolege u svim resornim pitanjima vezanima uz približavanje Hrvatske Europskoj uniji, zaključeno je na današnjem trilateralnom sastanku ministara unutarnjih poslova Hrvatske, Mađarske i Slovenije, održanom u Varaždinu. Susret je nastavak dobre suradnje ministarstava susjednih država koje dijele zajedničke poglede o stanju sigurnosti u ovom dijelu Europe, istaknuli su u izjavi novinarima nakon sastanka hrvatski ministar Ivica Kirin, mađarska ministrica Monika Lamperth i slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin s mađarskom kolegicom Monikom Lamperth razgovarao je i o problemu rušenja bespravno sagrađenih objekata mađarskih državljana na otoku Viru. Kirin je kazao da se ti objekti nisu mogli legalizirati i bilo je nužno poduzeti sve zakonske mjere.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Herman Sušnik saborskoj je oporbi danas poručio kako nema straha da će izmjene Zakona o šumama dovesti do devastacije i nestajanja šuma. Dio oporbenih klubova danas se, naime, usprotivio Vladinu prijedlogu da se Zakonom propiše mogućnost da se pojedine šume i šumska zemljišta u državnom vlasništvu izdvoje iz šumskog gospodarskog područja, te da se vlasništvo nad njima i pravo građenja prenesu na fizičku ili pravnu osobu. Na tom bi se zemljištu ubuduće mogli graditi vodovodi, vjetroelektrane, gospodarske zone itd., a dio oporbenjaka u tom rješenju vidi mogućnost manipulacije. Sušnik je, međutim, istaknuo kako "nema bojazni da bi se bilo što devastiralo ili da će šume nestati".

ZAGREB - Saborski klubovi zastupnika u popodnevnom dijelu sjednice Hrvatskog sabora nastavili su raspravu o prijedlogu Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana. Iako svi saborski klubovi podupiru ideju uvođenja neposrednog izbora lokalnih čelnika, u raspravi su iznesene primjedbe na Vladin prijedlog Zakona o izboru načelnika, gradonačelnika i župana, među kojima je glavna da Vlada, usporedno s prijedlogom tog zakona, nije predložila i izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Predstavnici oporbenih klubova ocijenili su da se predloženim Zakonom o izboru načelnika, gradonačelnika i župana definira samo postupak neposrednog izbora, ali ne i ovlasti izabranih lokalnih čelnika, njihov odnos s predstavničkim tijelom, postupak razrješenja, raspolaganja i upravljanja imovinom lokalne jedinice.

SPLIT - Na palubi američkog nosača zrakoplova USS Enterprisea danas je održana svečanost uručenja kongresne medalje časti, najvišeg američkog odličja, potomcima američkog Hrvata Petera Tomicha Hercega kojim ga je prije 64 godine američki predsjednik Franklin Roosevelt odlikovao zbog hrabrosti iskazane tijekom japanskog napada na Pearl Harbor 1941. kada je po cijenu vlastitog života spasio veći dio posade broda USS Utah. Tomićevu nasljedniku umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu najviše američko vojno priznanje uručio je zapovjednik američkih pomorskih snaga za Europu admiral Henry Ulrich, u nazočnosti potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca, ministra obrane Berislava Rončevića i američkog veleposlanika u Hrvatskoj Ralpha Franka.

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku priopćilo je danas da su netočni navodi pojedinih osoba u medijima, kao i pojedini objavljeni komentari, da u Osijeku nisu pokrenuti kazneni postupci protiv osoba odgovornih za ratne zločine, navodeći da su od 1991. podignute optužnice protiv 350 osoba zbog ratnih zločina na štetu civila ili ratnih zarobljenika. Županijsko državno odvjetništvo objavilo je na Internet stranicama da je od sredine 1991. do svibnja 2006. podnijelo istražne zahtjeve protiv 788 osoba zbog ratnih zločina počinjenih na štetu civilnih stanovnika ili ratnih zarobljenika, odnosno za štete počinjene na sakralnim, javnim, gospodarskim i drugim objektima. Po dovršetku istrage optužnice su podignute protiv 350 osoba, dok je prema 424 osobe postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

VIROVITICA - U Turnašici, rodnom mjestu Stjepana Sulimanca, obilježena je 12. godišnjica smrti tog domoljuba, pučkog tribuna i prvog predsjedatelja Hrvatskog sabora u neovisnoj Hrvatskoj. Vijence na mjesnom groblju položili su saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik predsjednika Sabora Vladimira Šeksa te predstavnici Virovitičko-podravske županije, Općine Pitomača i Mjesnog odbora Turnašica. Nakon polaganja vijenaca u crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici služena je misa zadušnica.

ZAGREB - U povodu 150. godišnjice rođenja velikana znanosti Nikole Tesle, Teslin spomenik, djelo kipara Ivana Meštrovića, iz parka Instituta "Ruđer Bošković" bit će premješten u Preradovićevu ulicu i postavljen kod raskrižja s Masarykovom i Teslinom ulicom, zaključeno je danas na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva. Između Grada Zagreba i Instituta "Ruđer Bošković" bit će sklopljen i Ugovor o ustupanju posjeda spomenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙