FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati.
ZAGREB, 27. travnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Don Branko Sbutega, svećenik iz Boke Kotorske, autor novinskih članaka i humanist, preminuo je jutros u svojoj župi u Dobroti. Rodio se 8. travnja 1952. u Kotoru, gdje je završio i gimnaziju. Studirao je medicinu i teologiju u Zagrebu, Beču i Rimu. Za svećenika je zaredjen 1979. u crkvi Gospe od Škrpjela u Boki Kotorskoj. Od tada je bio pomoćni župnik u Dobroti, a 1983. je u tom mjestu postao župnikom župe Sv. Eustahije. Godine 1991. od Hrvatske biskupske konferencije dobio je zadaću da u Padovi otvori centar za pomoć izbjeglicama. U svoju župu vratio se 1996., a 1999. je osnovao Caritas Kotorske biskupije. Autor brojnih članaka u časopisima i novinama, suautor knjige Stara knjizevnost Boke. Predstavljanje knjige "Kurosavin nemir svijeta" za danas je bilo najavljeno u Zagrebu.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske psihološke komore u hotelu Westin danas je počeo 1. hrvatski kongres primijenjene psihologije pod nazivom "Psiholozi u unapređenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup", na kojem će o toj temi raspravljati psiholozi, defektolozi, liječnici i socijalni radnici. Skup je okupio oko 400 stručnjaka iz cijele Hrvatske, koji bi tijekom predstojeća tri dana trebali predstaviti svoj rad na području unapređenja i zaštite zdravlja. Tako će o tretmanu djece žrtava nasilja u obitelji govoriti ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander, o psihosocijalnom tretmanu počinitelja nasilja u obitelji Marina Ajduković sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, dok će svoje viđenje komunikacije psihijatara i psihologa iznijeti Ljubomir Hotujac sa zagrebačke Klinike za psihijatriju.

ZAGREB - U povodu 110. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića (1896.-2006.), velikog hrvatskog političara i književnika te osnivača Stranke prava, danas je u Hrvatskom institutu za povijest s radom počeo dvodnevni znanstveni skup "Pravaška misao nekad i danas". Skup su organizirali Institut za povijest i Društvo za hrvatsku povijesnicu, a glavni pokrovitelj je Hrvatska stranka prava (HSP). Čelnik HSP-a Anto Đapić je na otvaranju skupa kazao da je Starčević bio utemeljitelj moderne hrvatske državotvorne misli i žestoki borac za hrvatsku neovisnost, čemu je nesebično posvetio cijeli svoj život, a takvim je djelovanjem zaslužio naziv Otac Domovine. Naglasio je da je Starčević nacionalnu svijest gradio na individualnom pravu pojedinca, rodoljublje pretpostavio domoljublju, a svoje je "pravaško poslanje" temeljio na težnji za stvaranjem neovisne i slobodne te socijalno pravedne i građanski ravnopravne Hrvatske.

ZAGREB - Drugi kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti posvećen zbivanjima u zadnja dva desetljeća u hrvatskoj povijesti umjetnosti između tranzicije i globalizacije jutros je u zagrebačkom Muzeju "Mimari" uvodnim izlaganjem otvorio akademik Tonko Maroević. Ocijenio je kako živimo u vremenu kad svaka od humanističkih grana gubi nešto od svog utjecaja. "Kako onda u vremenu erozije svih mogućih vrijednosti sačuvati spomeničku baštinu, položaj struke i ugled povjesničara umjetnosti u društvu", upitao je. "Obveza nam je konzervacija, odnosno čuvanje naslijeđene baštine iz vizure suvremenosti", napomenuo je, dodavši kako danas osim pojedinačnih spomenika treba sačuvati cjelokupne prostore.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhitila je 43-godišnju Zagrepčanku i 53-godišnjeg Puljanina zbog sumnje da su pokušali iznuditi više od pola milijuna eura od četvero bogatih građana, prijeteći SMS porukama da će im ubiti djecu. Dvoje osumnjičenih otkriveno je u višetjednoj akciji u kojoj su uz zagrebačku policiju sudjelovale i njihove kolege iz Pule, Šibenika i Virovitice, gradova u kojima žive četiri žrtve pokušaja iznude. Sumnja se da je osumnjičenom dvojcu u iznudama pomagao još jedan nepoznati muškarac, čiji identitet se u nastavku istrage pokušava otkriti. Kako je danas izvijestila zagrebačka policija, žrtve je pronalazio 53-godišnjak. Birao je osobe za koje je znao da, s obzirom na njihov društveni status, posjedovanje većeg broja nekretnina, te vlasništvo privatnih, uglavnom, građevinskih tvrtki, posjeduju i veće iznose novca.

ŠIBENIK - Promet na Jadranskoj magistrali kod Vodica normaliziran je oko 11,30 sati nakon što je jutros dionica od Vodica do Pirovca bila zatvorena zbog prometne nesreće koja se dogodila u 8,15 sati. U prometnoj nesreći, u kojoj su sudjelovali osobni automobil slovenskih registracijskih oznaka i manje teretno vozilo šibenskih oznaka, ozlijeđeno je pet osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙